Συνέντευξη στην εφημερίδα «La Repubblica» έδωσε ο πάπας Φραγκίσκος, μιλώντας για την ολοένα μεγαλύτερη κλιμάκωση της βίας σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.

«Η βία δεν αποτελεί θεραπεία για τον θρυμματισμένο κόσμο μας» υποστήριξε ο ποντίφικας, επισημαίνοντας:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​«Δεν είναι εύκολο να μάθουμε αν σήμερα ο κόσμος είναι περισσότερο ή λιγότερο βίαιος απ’ ό,τι ήταν χθες» είπε ο πάπας

«Θεωρώ ότι σήμερα η αμαρτία εμφανίζεται με όλη την καταστρεπτική της δύναμη στους πολέμους, στις διάφορες μορφές βίας και κακομεταχείρισης, στην εγκατάλειψη των ασθενέστερων. Τις συνέπειες τις πληρώνουν πάντα οι τελευταίοι, οι ανυπεράσπιστοι. Θέλω μόνο να ζητήσω ακόμη πιο δυναμικά ειρήνη για τον κόσμο αυτό που είναι υποδουλωμένος στους εμπόρους όπλων, οι οποίοι κερδίζουν χρήματα με το αίμα των ανδρών και των γυναικών. Όπως τόνισα και στο πρόσφατο μήνυμα για τη Διεθνή Ημέρα Ειρήνης, ο περασμένος αιώνας σημαδεύτηκε από δύο τρομερούς παγκόσμιους πολέμους, γνώρισε την απειλή του πυρηνικού πολέμου και έναν μεγάλο αριθμό άλλων συγκρούσεων, ενώ σήμερα, δυστυχώς, βρισκόμαστε αντιμέτωποι μ’ έναν φοβερό παγκόσμιο πόλεμο που μαίνεται σε διαφορετικές περιοχές.

»Δεν είναι εύκολο να μάθουμε αν σήμερα ο κόσμος είναι περισσότερο ή λιγότερο βίαιος απ’ ό,τι ήταν χθες, ούτε αν τα σύγχρονα μέσα ενημέρωσης και οι συνεχείς μετακινήσεις που χαρακτηρίζουν την εποχή μας μάς βοηθούν να έχουμε μεγαλύτερη επίγνωση της βίας αυτής ή μας κάνουν να τη συνηθίσουμε».

​«Όλοι είμαστε αμαρτωλοί, αλλά ο Ιησούς μάς συγχωρεί με την ευσπλαχνία του» εξήγησε ο ποντίφικαςΣε ερώτηση της «La Repubblica» για το «Ποιος είναι ο στόχος των συνεχών αυτών πολέμων» ο πάπας Φραγκίσκος απάντησε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Διερωτώμαι και εγώ πάντα: σε τι στοχεύουν; Η βία επιτρέπει να επιτευχθούν στόχοι με αξία διαρκείας; Αυτό που πετυχαίνει δεν είναι μόνο να προκαλεί αντίποινα και μια δίνη θανατηφόρων συγκρούσεων που παράγουν οφέλη μόνον για λίγους πολέμαρχους; Το είπα επανειλημμένα και το επαναλαμβάνω: η βία δεν είναι η κατάλληλη θεραπεία για τον θρυμματισμένο κόσμο μας. Το να απαντάς στη βία με βία οδηγεί, στην καλύτερη των περιπτώσεων, σε υποχρεωτικές μεταναστεύσεις και τεράστιες κακουχίες, διότι μεγάλο ποσοστό των πόρων μας προορίζεται για στρατιωτικούς σκοπούς και αφαιρείται από τις καθημερινές ανάγκες των νέων, των οικογενειών που βρίσκονται σε δύσκολη θέση, των ηλικιωμένων, των αρρώστων, της μεγάλης πλειοψηφίας των κατοίκων του πλανήτη. Στη χειρότερη των περιπτώσεων μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο, πνευματικό και σωματικό, πολλών, αν όχι όλων των ανθρώπων».

Σε σχέση, τέλος, με το γενικότερο μήνυμα του Πάσχα, ο Φραγκίσκος υπογράμμισε πως «όλοι είμαστε αμαρτωλοί, αλλά ο Ιησούς μάς συγχωρεί με την ευσπλαχνία του», προσθέτοντας ότι «πρέπει να έχουμε το θάρρος να πάμε ενώπιον του Ιησού, να ζητήσουμε συγγνώμη για τις αμαρτίες μας και να προχωρήσουμε».

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης