Ο Πάπας Φραγκίσκος έστειλε μήνυμα σήμερα από το Άμπου Ντάμπι εναντίον κάθε μορφής διακρίσεων, βίας και πολέμου, τη δεύτερη ημέρα της ιστορικής επίσκεψής του στην Αραβική Χερσόνησο.

Πρώτος επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που επισκέπτεται την περιοχή, ο Φραγκίσκος καταδίκασε τη «λογική της ένοπλης ισχύος» στην Υεμένη, τη Συρία και σε άλλες συρράξεις στη Μέση Ανατολή, λέγοντας σε Χριστιανούς και Μουσουλμάνους ότι οι πόλεμοι δεν φέρνουν τίποτα άλλο από μιζέρια και θάνατο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο πόλεμος δεν μπορεί να προκαλέσει τίποτα άλλο παρά μιζέρια, τα όπλα φέρνουν μονάχα τον θάνατο» επεσήμανε σε μια ομιλία που εκφώνησε μετά τη συνάντηση που είχε με ηγέτες των ΗΑΕ στην πρωτεύουσα Άμπου Ντάμπι, σε ένα ταξίδι με το οποίο ελπίζει ότι θα προάγει την ειρήνη μέσω του θρησκευτικού διαλόγου.

«Οι μοιραίες επιπτώσεις του ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια μας. Σκέφτομαι ιδιαίτερα την Υεμένη, τη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη» είπε ο Πάπας Φραγκίσκος κατά τη διάρκεια μιας διαθρησκευτικής συνόδου.

«Ας δεσμευτούμε κατά της λογικής της ένοπλης ισχύος» επισήμανε ο ίδιος στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του, στο ταξίδι αυτό, αφού συναντήθηκε με τον σεΐχη Άχμεντ αλ Τάγιεμπ, τον Μεγάλο Ιμάμη του τεμένους Αλ Άζχαρ της Αιγύπτου, ο οποίος κάλεσε τους Μουσουλμάνους στη Μέση Ανατολή να αγκαλιάσουν τους Χριστιανούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τετραετής πόλεμος στην Υεμένη, στην φτωχότερη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου, έχει στοιχίσει τον θάνατο σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και έχει αφήσει σχεδόν 16 εκατομμύρια ανθρώπους αντιμέτωπους με τον λιμό.

«Είστε (εσείς οι Χριστιανοί) πολίτες με πλήρη δικαιώματα και ευθύνες» είπε, από την πλευρά του, ο σεΐχης Άχμεντ αλ Τάγιεμπ. Κάλεσε επίσης του Μουσουλμάνους της Δύσης να ενσωματωθούν στις χώρες που τους φιλοξενούν και να σέβονται τους νόμους τους.

Ο σεΐχης Τάγιεμπ και ο ποντίφικας υπέγραψαν ένα έγγραφο «αδελφοσύνης μεταξύ των ανθρώπων», με το οποίο δεσμεύτηκαν στη μάχη κατά του θρησκευτικού εξτρεμισμού.

Νωρίτερα σήμερα, ο Πάπας έγινε δεκτός στο προεδρικό παλάτι, όπου είχε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον πρίγκιπα διάδοχο του Άμπου Ντάμπι σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζάγιεντ αλ Ναχιαν και άλλους αξιωματούχους των ΗΑΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης