Ήρθη η προειδοποίηση για τσουνάμι μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε σήμερα κοντά στην Ραμπαούλ στο απομακρυσμένο νησί Νέα Βρετανία της Παπούας Νέας Γουινέας συγκλονίζοντας την πόλη καθώς οι κάτοικοι κοιμούνταν.

Ο σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών και βάθους περίπου 10 χλμ. σημειώθηκε 45 χλμ. βορειοανατολικά του Κοκόπο στην Παπούα Νέα Γουινέα και αμέσως μετά εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι, καθώς θεωρήθηκε αρκετά επικίνδυνος, παρότι τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν παρατήρησαν μεγάλα κύματα ούτε υπήρξαν αναφορές για ζημιές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σύμφωνα με τις πρώτες παραμέτρους του σεισμού (…) είναι δυνατόν επικίνδυνα κύματα τσουνάμι να πλήξουν τις ακτές που βρίσκονται σε ακτίνα 1.000 χλμ. από το επίκεντρο», ανακοίνωσε το κέντρο προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό.

Οι κυβερνητικές υπηρεσίες αρμόδιες για τις απειλούμενες παράκτιες περιοχές πρέπει να πάρουν μέτρα για να ενημερώσουν και να δώσουν οδηγίες στους πληθυσμούς που κινδυνεύουν. σύμφωνα με τις διαδικασίες τους αποτίμησης και τον βαθμό απειλής”, πρόσθεσε το κέντρο.

«Ήταν απόλυτα τεράστιος και πολύ φοβιστικός», δήλωσε στο AFP η Μέγκαν Μάρτιν, διευθύντρια του ξενοδοχείου Rapopo Plantation resort στο Κοκόπο. «Δεν φαίνεται να υπάρχουν ζημιές αλλά είμαστε στη φάση της εξακρίβωσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με ανταποκριτή του AFP που ήταν στο Κοκόπο, υπήρξε διακοπή ρεύματος στην πόλη μετά τον σεισμό. «Οι μετασεισμοί είναι αισθητοί», πρόσθεσε.

Το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται στη «ζώνη του πυρός» του Ειρηνικού, μια περιοχή που πλήττεται συχνά από τους σεισμούς

Τον Φεβρουάριο του 2018, σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών στο κέντρο της Παπούας Νέας Γουινέας είχε προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 125 ανθρώπων και είχε ισοπεδώσει εκατοντάδες κτήρια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης