Σίγουρα, δεν ήταν ο προορισμός στον οποίο είχαν εναποθέσει τις τελευταίες ελπίδες τους… Σήμερα, Πέμπτη 1 Αυγούστου, προωθήθηκε προς την Παπούα-Νέα Γουινέα το πρώτο κύμα από τους πρόσφυγες που είχαν φτάσει με βάρκες και καΐκια στην Αυστραλία ζητώντας άσυλο, στο πλαίσιο των νέων αυστηρών μέτρων που έλαβε προσφάτως η κυβέρνηση της χώρας, όσον αφορά τη χορήγηση ασύλου. 

Σύμφωνα με αυτούς τους νέους εξαιρετικά αυστηρούς κανόνες, όποιος εισέρχεται στο έδαφος της Αυστραλίας με πλοίο χωρίς τις προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες, θα προωθείται στην Παπούα-Νέα Γουινένα, μετά από σχετική σύμβαση που υπέγραψαν οι δύο χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρώτη αποστολή αποτελείτο από περίπου 40 άτομα, οι περισσότεροι των οποίων ήταν Ιρανοί και Αφγανοί, και μέχρι στιγμής είχαν τεθεί υπό κράτηση στη Νήσο των Χριστουγέννων.

Ο υπουργός Μετανάστευσης της Αυστραλίας Τony Burke, εξέδωσε προειδοποιητική ανακοίνωση με την οποία καλεί όσους έχουν σκοπό να φτάσουν με παράνομο τρόπο στη χώρα, να το σκεφτούν πολύ καλά πριν αποφασίσουν να μπουν σε μια βάρκα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Αναφερόμενος ειδικά σε όσους μεταφέρουν επ’ αμοιβή απεγνωσμένους ανθρώπους, ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά:

«Οι λαθροδιακινητές δεν έχουν πλέον κάποιο προϊόν να πουλήσουν»…

Ωστόσο δεν είναι διόλου λίγοι όσοι βρίσκονται ενάντια σε αυτά τα μέτρα κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό Kevin Rudd για φτηνό λαϊκισμό εν όψει και των επερχόμενων εκλογών. 

Σε κάθε περίπτωση, όσοι φέτος έφτασαν παράνομα με βάρκες στην επικράτεια της Αυστραλίας ζητώντας εκ των υστέρων άσυλο, ξεπέρασαν τους 15.000, κάτι που δείχνει να προβληματίζει την κοινωνία της χώρας.

Παύλος Κιρκασίδης

Διαβάστε επίσης: 

Αυστραλία: Πρωτοφανείς αποφάσεις κατά των μεταναστών που φτάνουν με πλωτά μέσα, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2013, 14:23

Αυστραλία: Ξεκίνησε η προώθηση προσφύγων στην Παπούα Νέα Γουινέα, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 21 Ιουλίου 2013, 23:00

 
Πηγή: REUTERS

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης