Τουλάχιστον 12 άνθρωποι, πολίτες και στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες 24 ώρες από τις μάχες που συνεχίζονται στην Ανατολική Ουκρανία παρά την συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός. 

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές συνέχισαν την Τρίτη την επίθεσή τους εναντίον του αεροδρομίου του Ντονέτσκ, ενώ δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφεραν σφοδρές εκρήξεις στην περιοχή του αεροδρομίου, έπειτα από τις σφοδρές ανταλλαγές πυρών το βράδυ της Δευτέρας στην ίδια περιοχή.
Το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, ο μόνος θύλακας που συνεχίζει να ελέγχει ο ουκρανικός στρατός μετά τον Μάιο στην πόλη η οποία στο σύνολό της βρίσκεται στα χέρια των αυτονομιστών, είναι πεδίο άγριων μαχών εδώ και πάνω από μια εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αντάρτες επιδιώκουν να ελέγξουν πλήρως το αεροδρόμιο, ώστε να φθάνει στην περιοχή πιο εύκολα βοήθεια από τη Ρωσία.

Τέσσερις πολίτες σκοτώθηκαν τη Δευτέρα στο Ντονέτσκ και τρεις στο γειτονικό Λουγκάνσκ, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Πέντε Ουκρανοί στρατιωτικοί επίσης έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με το Κίεβο.

Πρόκειται για έναν από τους βαρύτερους απολογισμούς μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο από τη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός την 5η Σεπτεμβρίου, που επέτρεψε τη δημιουργία μιας ουδέτερης ζώνης κατά μήκος των μετώπων στην ανατολική Ουκρανία, όπου μαίνονταν οι μάχες που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 3.000 ανθρώπους από τον Απρίλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι απώθησε μια επίθεση των ανταρτών κοντά στη Μαριούπολη, κοντά στην Αζοφική Θάλασσα, στη νοτιοανατολική Ουκρανία. Παρά τις μάχες, οι αυτονομιστές συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να διοργανώσουν τις δικές τους εκλογές, που τονίζουν ότι θα είναι ανεξάρτητες από τις ουκρανικές βουλευτικές εκλογές της 26ης Οκτωβρίου.

Εν τω μεταξύ την Τρίτη οι αρχές στις αυτοανακηρυγμένες «λαϊκές δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να αναβάλουν τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές τους για την 9η Νοεμβρίου (από την 2η Νοεμβρίου που σχεδίαζαν μέχρι τώρα).

Από τη δική του πλευρά ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο κάλεσε τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) να αυξήσει από 250 σε 1.500 τους παρατηρητές του που εντέλλονται να επιτηρούν την τήρηση της εκεχειρίας στη χώρα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας η εκεχειρία έχει παραβιαστεί πάνω από 1.200 φορές αφότου κηρύχθηκε και κατά τη διάρκειά της έχουν χάσει τη ζωή τους 88 άνθρωποι, 56 στρατιωτικοί και 32 άμαχοι.

Για το ζήτημα αυτό συνομίλησαν τηλεφωνικά ο πρόεδρος Ποροσένκο και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ η οποία, σύμφωνα με το Κίεβο, διαπίστωσε την πλήρη «απουσία ουσιώδους προόδου» σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός.

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία θα συζητηθούν από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι, που πιθανόν θα έχουν μια συνάντηση την επόμενη εβδομάδα στο Παρίσι, σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή στη Μόσχα.

Η ουκρανική κρίση είναι ένας από τους παράγοντες που βαραίνουν στην παγκόσμια οικονομία επιβραδύνοντας την ανάπτυξη, επισήμανε εξάλλου νωρίτερα σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης