Τη χρηματοδότηση της Χεζμπολάχ από το Ιράν παραδέχτηκε με τοποθέτησή του την Τρίτη ο ηγέτης της ένοπλης οργάνωσης, Sayyed Hassan Nasrallah. Όπως μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters είναι η πρώτη φορά που το ριζοσπαστικό ένοπλο σιιτικό κίνημα παραδέχεται πως έχει την οικονομική και υλική υποστήριξη από την Τεχεράνη, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο τους ισχυρισμούς δεκαετιών του Ισραήλ και των Η.Π.Α..

«Αρχικά, η Χεζμπολάχ λάμβανε μόνο πολιτική και ηθική στήριξη από το Ιράν διότι δεν ήθελε να ενοχλήσει τα αδέλφια μας στο Ιράν. Ωστόσο αποφάσισε να αλλάξει στάση διότι η ιρανική ηγεσία ανακοίνωσε δημόσια ότι υποστηρίζει την παράταξη», τόνισε αρχικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στο παρελθόν λέγαμε μόνο την μισή αλήθεια και σιωπούσαμε για την άλλη μισή. Ναι, είναι αλήθεια ότι λάβαμε ηθική και πολιτική και υλική υποστήριξη σε όλες τις δυνατές μορφές από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν από το 1982. Όταν μας ρωτούσαν για την υλική και την οικονομική και τη στρατιωτική υποστήριξη μέναμε σιωπηλοί», πρόσθεσε.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, με αφορμή την επέτειο από τη γέννηση του Μωάμεθ, ξεκαθάρισε πως η Χεζμπολάχ δεν έχει εκτελέσει ποτέ εντολές της Τεχεράνης.

«Το Ιράν ουδέποτε έδωσε διαταγές στην οργάνωσή του αφότου το σιιτικό αυτό κίνημα ιδρύθηκε πριν από 30 χρόνια», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως «αν το Ισραήλ προέβαινε σε στρατιωτική επίθεση εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας, η Τεχεράνη δεν θα ζητούσε τίποτε από τη Χεζμπολάχ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εάν όμως αυτό συνέβαινε, η ηγεσία της Χεζμπολάχ θα σκεφτόταν και θα αποφάσιζε πώς θα αντιδράσει», πρόσθεσε.

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να απορρίψει τους ισχυρισμούς των Η.Π.Α. για «ξέπλυμα χρήματος και λαθρεμπόριο ναρκωτικών».

Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στις Η.Π.Α. είχαν ανακοινώσει τον Δεκέμβριο ότι τρεις χρηματοοικονομικοί οργανισμοί του Λιβάνου, τους οποίους συνέδεαν με τη Χεζμπολάχ, προχώρησαν σε ξέπλυμα περίπου 240 εκατ. δολάρια διαμέσου της αγοράς μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Η ομοσπονδιακή υπηρεσία δίωξης των ναρκωτικών (DEA) κατηγόρησε παράλληλα τη Χεζμπολάχ ότι αναμιγνύεται στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών διευκολύνοντας την διακίνηση και την πώληση κοκαΐνης στην δυτική Αφρική.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης