Παραδόθηκε ένας από τους ηγέτες της ισλαμιστικής οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ, επικηρυγμένος για τρία εκατομμύρια δολάρια, ανακοίνωσε σήμερα πηγή της σομαλικής κυβέρνησης και μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ζακαρίγια Ισμαήλ Άχμεντ Χέρσι είναι ένας από τους επτά αρχηγούς της οργάνωσης, τον οποίο το 2012 το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επικήρυξε για τρία εκατομμύρια δολάρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν επιβεβαιωθεί η πληροφορία, η παράδοση του Χέρσι θα είναι το δεύτερο μεγάλο πλήγμα στην ηγεσία της οργάνωσης τους τελευταίους λίγους μήνες. Τον Σεπτέμβριο, ο κυριότερος ηγέτης της Αλ Σαμπάμπ, ο Άχμεντ Αμπντί Γκοντάν, σκοτώθηκε από αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone).

“Ο ηγέτης της Αλ Σαμπάμπ Ζακαρίγια Ισμαήλ παραδόθηκε στις κυβερνητικές δυνάμεις στο Ελ Γουάκ, στην περιοχή Γκέντο. Αναμένεται να μεταφερθεί αεροπορικώς στην Μογκαντίσου αύριο”, δήλωσε στο Ρόιτερς ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η ιστοσελίδα της κρατικής ραδιοφωνίας Radio Muqdisho επίσης μετέδωσε την είδηση της παράδοσης του Χέρσι και ανέφερε ότι (ο Χέρσι) ήταν “ο γενικός γραμματέας του (τμήματος) οικονομικής διαχείρισης της Αλ Σαμπάμπ” χωρίς ωστόσο να αιτιολογήσει την παράδοσή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέλος της οργάνωσης δήλωσε στο Ρόιτερς τηλεφωνικώς ότι η Αλ Σαμπάμπ ενημερώθηκε για τα δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρονται στην παράδοση του Χέρσι και θα “ερευνήσει αν το εν λόγω άτομο ανήκει στις τάξεις της”.

Παρότι η κυβέρνηση πρόσφερε αμνηστία στα μέλη της οργάνωσης τον Σεπτέμβριο, μέχρι στιγμής κανένας από τους επικεφαλής της δεν έχει δεχτεί την προσφορά.

Η Αλ Σαμπάμπ, η οποία έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, επιδιώκει την ανατροπή της υποστηριζόμενης από τη Δύση κυβέρνησης της χώρας και την επιβολή του ισλαμικού νόμου της σαρίας στη χώρα.

Παρότι η οργάνωση εξακολουθεί να ελέγχει μεγάλα τμήματα της επαρχίας, στη νότια και κεντρική Σομαλία, φέτος έχασε από τον έλεγχό της πολλές πόλεις – κλειδιά στη διάρκεια δύο μεγάλων επιχειρήσεων της ειρηνευτικής δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης και του Εθνικού Σομαλικού Στρατού.

Ωστόσο, η Αλ Σαμπάμπ εξακολουθεί να πραγματοποιεί επιθέσεις στη Σομαλία και στη γειτονική Κένυα, όπου τους τελευταίους 18 μήνες έχει σκοτώσει εκατοντάδες άτομα.

Την Πέμπτη εξαπέλυσε επίθεση εναντίον σημαντικής βάσης της Αφρικανικής Ένωσης στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης