Ο αποπεμφθείς ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν παραδόθηκε στην βελγική αστυνομία, μετέδωσε η δημόσια ραδιοτηλεόραση της χώρας VRT.

Η Εισαγγελία των Βρυξελλών παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στις 15:00 ώρα Ελλάδος, σχετικά με τον Πουτζντεμόν, εναντίον του οποίου η Μαδρίτη έχει εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της εισαγγελίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνέντευξη Τύπου της Εισαγγελίας των Βρυξελλών

 
Ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί σε βάρος του και τεσσάρων «υπουργών» του, που βρίσκονται στο Βέλγιο.

Οι πέντε καταλανοί πολιτικοί που καταζητούνται από την Ισπανία συνελήφθησαν νωρίτερα σήμερα και τέθηκαν υπό κράτηση, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του εισαγγελέα Βρυξελλών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σήμερα το πρωί οι πέντε άνθρωποι που καταζητούνται από την Ισπανία παραδόθηκαν στην αστυνομία στις Βρυξέλλες. Τέθηκαν υπό κράτηση στις 9.17 (τοπική ώρα) σήμερα το πρωί», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας Ζιλ Ντεζεμέπ. «Ο δικαστής θα τους ανακρίνει σήμερα το μεσημέρι και θα πρέπει να αποφασίσει μέχρι αύριο το πρωί», συνέχισε.

Σύμφωνα με τους βελγικούς κανονισμούς, οι εισαγγελείς πρέπει να παραπέμψουν τους υπόπτους ενώπιον δικαστή, ο οποίος έχει 24 ώρες για να αποφασίσει αν θα εγκρίνει ή θα απορρίψει το ένταλμα σύλληψης. Τυχόν εφέσεις μπορούν να καθυστερήσουν τη διαδικασία μέχρι και 45 ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι ο ηγέτης της Καταλονίας και τέσσερα μέλη της κυβέρνησής του, είχαν καταφύγει στις Βρυξέλλες την περασμένη Δευτέρα, όταν ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μ. Ραχόι, έθεσε σε ισχύ το άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος και ανέλαβε την διακυβέρνηση της Καταλονίας.

Τις αρμοδιότητες του τοπικού πρωθυπουργού της Καταλονίας ανέλαβε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας αυτοπροσώπως, για να τις εκχωρήσει στην συνέχεια στην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Προεδρίας της χώρας Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία.

Τις αρμοδιότητες των Καταλανών τοπικών υπουργών που καθαιρέθηκαν ασκούν απευθείας οι Ισπανοί αρμόδιοι υπουργοί ανά υπουργείο.

Χτες, ο Πουτζντεμόν είχε κάνει έκκληση για ένα ενωμένο πολιτικό μέτωπο στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου ώστε να συνεχιστεί η πορεία απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία και να καταγγελθεί η προφυλάκιση πρώην υπουργών της περιφερειακής κυβέρνησης.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι το κόμμα του αποπεμφθέντα προέδρου της Καταλονίας, τον προτείνει ως υποψήφιο στις επερχόμενες πρόωρες εκλογές της Ισπανίας, που προκήρυξε ο Ραχόι, ως απάντηση στην σοβαρότερη πολιτική κρίση της Ισπανίας από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στα τέλη της δεκαετίας του 70.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης