Η έξαρση του παράνομου εμπορίου νεογέννητων γοριλών αποτελεί το τελευταίο επεισόδιο στον αγώνα της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό για τη διάσωση του συγκεκριμένου απειλούμενου είδους, επισημαίνεται σε χθεσινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian».

Η καταπολέμηση των λαθροθηρών γίνεται ακόμα πιο δύσκολη καθώς η τιμή ενός μωρού-γορίλα μπορεί να φθάσει στη Μαύρη Αγορά μέχρι και τα 40.000 δολάρια γεγονός που αυξάνει τους υποψήφιους κυνηγούς οι οποίοι δε θα διστάσουν να παραβιάσουν την αυστηρή κατά τ’ άλλα νομοθεσία. Οι γορίλες στην αφρικανική χώρα απειλούνται με εξαφάνιση, με περίπου 790 να έχουν απομείνει σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων οι 480 ζουν στα ηφαιστειογενή βουνά της περιοχής Βιρούνγκα τα οποία εκτείνονται στα σύνορα του Κονγκό με την Ουγκάντα και τη Ρουάντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συγκεκριμένη περιοχή έχει ανακηρυχθεί σε Εθνικό Πάρκο, ωστόσο τα περιστατικά λαθροθηρίας δεν έχουν σταματήσει.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι από αυτή την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για μωρά-γορίλες. Δυστυχώς δεν έχουμε ούτε τα μέσα ούτε το προσωπικό να ανταπεξέλθουμε με επάρκεια απέναντι στο διεθνές εμπόριο, ωστόσο τα μέλη μας κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να προστατέψουν τους γορίλες. Το πρόβλημα εντείνεται από το γεγονός ότι η υπηρεσία για την Προστασία της Άγριας Ζωής δε χρηματοδοτείται αρκετά», τονίζει ο Emmanuel de Merode, διευθυντής του Εθνικού Πάρκου, Βιρούνγκα.

«Ένα μωρό-γορίλα διεσώθη στις 6 Οκτωβρίου όταν μέλη της ομάδας μας υποδύθηκαν τους υποψήφιους αγοραστές στην πόλη Κιρουμπά, κοντά στα δυτικά σύνορα του πάρκου. Το πιο πιθανό είναι οι λαθροθήρες να σκότωσαν τη μητέρα του καθώς και άλλους ενήλικες γορίλες προκειμένου να καταφέρουν να τον αιχμαλωτίσουν. Οι γορίλες έχουν πολύ ανεπτυγμένο το ένστικτο της κοινωνικότητας και της μητρότητας και δύσκολα αφήνουν οποιοδήποτε ξένο να πλησιάσει τα μικρά», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το video…

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης