Στις φλόγες τυλίχτηκε το βράδυ της Δευτέρας δεύτερο μεγάλο συγκρότημα δεξαμενών για την αποθήκευση καυσίμων, πολύ κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης στη Λιβύη, όπου μαίνονται από τις 13 Ιουλίου συγκρούσεις ανάμεσα σε ενόπλους και δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού.

Εκπρόσωπος της Εθνικής Επιχείρησης Πετρελαίου (NOC) της Λιβύης δήλωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας πως η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτη εντός των εγκαταστάσεων, όπου βρίσκονται αποθηκευμένα εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου, ενώ λόγω της ένοπλης σύρραξης δόθηκε εντολή στους πυροσβέστες να αποσυρθούν από το σημείο. Παράλληλα, ζητήθηκε από όσους πολίτες κατοικούν σε ακτίνα 3 χλμ. από τις εγκαταστάσεις να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς ορατός παραμένει ο κίνδυνος μεγάλης έκρηξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πυκνός μαύρος καπνός συνέχιζε να βγαίνει μέσα από τις εγκαταστάσεις το πρωί της Τρίτης, με την ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική. Άγνωστες παραμένουν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το RT, επικαλούμενο ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας, μέχρι στιγμής 79 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 400 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των σφοδρών συγκρούσεων, οι οποίες ξεκίνησαν ύστερα από αναπάντεχη επιδρομή ενόπλων στο αεροδρόμιο της Τρίπολης. Οι μαχητές ξεκίνησαν από συνοικίες της πόλης Μισράτα.

Λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην αφρικανική χώρα, οι ΗΠΑ εκκένωσαν το Σάββατο την πρεσβεία τους στην πρωτεύουσα της Λιβύης, μεταφέροντας το προσωπικό στην Τυνησία, ενώ το παράδειγμα της Ουάσινγκτον το ακολούθησε και το Βερολίνο, με τα ρολά να κατεβαίνουν τη Δευτέρα στη γερμανική πρεσβεία. Κι όλα αυτά, ενώ μεγαλώνουν οι ελλείψεις σε ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατεστραμμένο κτήριο κοντά στο αεροδρόμιο της Τρίπολης

Πρόκειται για το χειρότερο κύμα βίας των τελευταίων μηνών στην αφρικανική χώρα, η οποία αδυνατεί να σταθεί στα πόδια της και να προχωρήσει στη συγκρότηση μιας ισχυρής κυβέρνησης, με την υποστήριξη της πλειονότητας των φυλών ανά τη λιβυκή επικράτεια.

Η βίαιη απομάκρυνση του Μουαμάρ Καντάφι από την εξουσία το 2011, ύστερα από την επέμβαση του ΝΑΤΟ και την παροχή βοήθειας στους εξεγερμένους κατά τη λεγόμενη Αραβική Άνοιξη, άφησε ένα δυσαναπλήρωτο κενό, βυθίζοντας στο χάος και στη βία εκτεταμένες περιοχές της Λιβύης. Ανασταλτικός παράγοντας στην εξομάλυνση της κατάστασης αποτελεί το γεγονός πως αρκετοί από τους μαχητές εκείνης της περιόδου κράτησαν τον βαρύ οπλισμό που είχαν στα χέρια τους, αρνούμενοι να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις της μεταβατικής κυβέρνησης.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:
Πώς έφτασαν τα πράγματα μέχρι εδώ για τη Μέση Ανατολή, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2014, 18:19

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης