Του Κώστα Μπετινάκη

Τα πρόσφατα αιματηρά γεγονότα στην Γάζα, που δυστυχώς συνεχίζονται, δεν έχουν την αρμόζουσα αντιμετώπιση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παράλληλα όμως προκαλούν και παράπλευρες απώλειες από το ισραηλινό λόμπι των ΗΠΑ.

Παρ΄ όλο που η Ουάσινγκτον απέτρεψε εκ νέου το ενδεχόμενο να εκδοθεί ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας την Παρασκευή, η επίτροπος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γενεύη, Liz Throssell, καταδίκασε ως «αφόρητο γεγονός» τους σκοτωμούς Παλαιστίνιων στις διαμαρτυρίες της Λωρίδας της Γάζα και προειδοποίησε το Ισραήλ να μην συνεχίσει τις βιαιότητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι φανερό πως οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ «χρησιμοποίησαν εκτεταμένη βία», όπως προκύπτει από τον αριθμό των άοπλων θυμάτων που σκοτώθηκαν και τραυματίσθηκαν από τα ισραηλινά πυρά, είπε η Throssell η οποία πρόσθεσε: «Η προσπάθεια των διαδηλωτών να πλησιάσουν το διαχωριστικό συρματόπλεγμα, δεν αποτελεί τόσο μεγάλη απειλή ώστε να δικαιολογεί την χρήση πυρός από τις ισραηλινές δυνάμεις».

O γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες κάλεσε το Ισραήλ, σε χωριστή δήλωσή του «να το αντιμετωπίσει με εξαιρετική προσοχή, ώστε να αποφευχθεί να χαθούν άλλες ζωές», υπενθυμίζοντας ότι «οι πολίτες έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν ειρηνικά».

Η Ουάσινγκτον έριξε το φταίξιμο στους Παλαιστίνιους για τις βιαιότητες. Ο Αμερικανός απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή Jason Greenblatt είπε πως υπεύθυνοι για τις βιαιότητες ήταν οι Παλαιστίνιοι «οι οποίοι και θα πρέπει να παραμένουν εκτός της ‘νεκρής ζώνης’ των 500 μέτρων και να μην πλησιάζουν για κανένα λόγο το διαχωριστικό συρματόπλεγμα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ριάντ Μανσούρ δήλωσε ότι μένοντας άπρακτο, το Συμβούλιο Ασφαλείας «ενθαρρύνει το Ισραήλ» να συνεχίσει τη «σφαγή» και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι Παλαιστίνιοι να ζητήσουν να τοποθετηθεί η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, δίνοντας την «εντολή» να διενεργηθεί ανεξάρτητη διεθνής έρευνα.

Γερουσιαστές εναντίον Al Jazeera

Ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών και από τα δύο κόμματα με επιστολή τους στο υπουργείο δικαιοσύνης των ΗΠΑ καλούν να χαρακτηρισθεί το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera (Αμερικής) «ξένος πράκτορας», επειδή «υπονομεύει τα αμερικανικά συμφέροντα με τις αντιαμερικανικές , αντι-ισραηλινές και αντισημιτικές εκπομπές του».

Αναφερόμενοι στην πρόσφατη κάλυψη των γεγονότων στην Γάζα, οι γερουσιαστές υποστηρίζουν ακόμη πως το Al Jazeera «ευνοεί τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Hamas, η Hezbollah και η παλαιστινιακή Islamic Jihad, καθώς και το Μέτωπο Al-Nusra».

Όπως επισημαίνεται στα αμερικανικά ΜΜΕ, ήρθε η σειρά του «ενοχλητικού Al Jazeera», να χαρακτηρισθεί «ξένος πράκτορας» όπως έχει ήδη γίνει με τα ρωσικά «RT America» και «Sputnik».

Λογοκρίθηκε εκπομπή από το YouTube για 28 χώρες

Τηλεοπτικό επεισόδιο της εκπομπής της Abby Martin «Αυτοκρατορικοί Φάκελοι» (Empire Files) στην οποία αναφερόταν στα πρόσφατα αιματηρά γεγονότα στη Γάζα, απαγορεύθηκε από το Youtube σε 28 χώρες (ανάμεσά τους το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο) με την αιτιολογία ότι «δεν συμβάδιζε με τους τοπικούς νόμους».

Με τίτλο «Εβαραιο-αμερικάνοι για τον ισραηλινό φασισμό: Ουδεμία ελπίδα για Αλλαγή από Μέσα» το επεισόδιο περιλάμβανε συνέντευξη με τον δημοσιογράφο Max Blumenthal και αναφερόταν στην «αύξηση του ισραηλινού μιλιταρισμού και την ισραηλινή ‘ρατσιστική’ συμπεριφορά απέναντι στους Παλαιστίνιους, όπως φάνηκε από τα πρόσφατα γεγονότα».

Είναι η δεύτερη φορά από το 2015 που απαγορεύεται η προβολή video από το YouTube.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης