Το Ιράν και η ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία) απέτυχαν τη Δευτέρα, για δεύτερη φορά εφέτος, να επιλύσουν τις διαφορές τους σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Οι δύο πλευρές κατέληξαν ότι συνετή λύση την προκειμένη φάση είναι να δοθεί παράταση επτά μηνών στις συνομιλίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με τα ουσιώδη θέματα της συμφωνίας έως τον ερχόμενο Μάρτιο, ωστόσο τόνισαν ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος ώστε να καταλήξουν και οι δύο πλευρές στις σημαντικές τεχνικές λεπτομέρειες.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί, στόχος του οποίου είναι η ανακούφιση της χώρας του από τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι δυτικές δυνάμεις, δήλωσε ότι το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών περιορίστηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου των συνομιλιών, που πραγματοποιήθηκαν στη Βιέννη, πρωτεύουσα της Αυστρίας.

«Είναι αλήθεια ότι δεν ήμασταν ακόμα σε θέση να καταλήξουμε σε συμφωνία, ωστόσο μπορούμε να πούμε ότι κάναμε μεγάλα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση» δήλωσε ο Ροχανί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι έδωσε μια πιο επιφυλακτική εκτίμηση, λέγοντας ότι «σημειώθηκε πραγματική και ουσιαστική πρόοδος», ωστόσο πρόσθεσε ότι συνεχίζουν να υπάρχουν «ορισμένα σημαντικά σημεία ασυμφωνίας».

«Οι συνομιλίες δεν πρόκειται να είναι ευκολότερες μόνο επειδή συμφωνήσαμε σε παράταση. Είναι δύσκολες. Ήταν δύσκολες. Και θα συνεχίσουν να είναι δύσκολες» δήλωσε ο Κέρι σε δημοσιογράφους από την αυστριακή πρωτεύουσα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης