Η Βρετανία πρέπει να επιμείνει στις πολιτικές λιτότητας παρά την αναπάντεχα καλή πορεία της ανάπτυξης της οικονομίας της φέτος, αναμένεται να ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Τζορτζ Όζμπορν, στην καθιερωμένη Ομιλία του για το Φθινόπωρο στο κοινοβούλιο.

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον σε δηλώσεις του σήμερα επέμεινε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει το σχέδιό της να μηδενίσει το δημόσιο έλλειμμα έως το 2018 κι έπειτα να αρχίσει να αποπληρώνει το χρέος της. «Εργαζόμαστε πάνω σε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο και αυτά που θα ακούσετε στην ομιλία του Φθινοπώρου είναι τα επόμενα βήματα αυτού του σχεδίου, ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου με στόχο η χώρα μας να αλλάξει πορεία, να απαλλαγούμε από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε με το χρέος και το έλλειμμα και να εξασφαλίσουμε θέσεις εργασίας και ανάκαμψη για όλους τους πολίτες μας», είπε ο Κάμερον στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BBC.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η «Ομιλία του Φθινοπώρου είναι η δεύτερη ενημέρωση που παρέχει το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών στο κοινοβούλιο. Σε αυτήν, ο Όζμπορν θα παρουσιάσει προς την Βουλή των Λόρδων τις τελευταίες προβλέψεις της υπηρεσίας η οποία είναι αρμόδια για τον προϋπολογισμό (OBR).

Δοθείσης της αναπάντεχα σθεναρής πορείας της οικονομίας, αναλυτές λένε ότι η Υπηρεσία Προϋπολογισμού είναι πιθανό να αναθεωρήσει προς τα πάνω και να διπλασιάσει μάλιστα την πρόβλεψη που είχε κάνει τον Μάρτιο για την ανάπτυξη σε 0,6% για το 2013 και να μειώσει την πρόβλεψή του για τις ανάγκες δανεισμού από την προηγούμενη εκτίμηση των 120 δισεκατομμυρίων λιρών (144,9 δισεκ. ευρώ) στα 100 δισεκατομμύρια λίρες (120,8 δισεκ. ευρώ).

Οι προβλέψεις αυτές χαρακτηρίζονται μια σημαντική μεταστροφή σε σχέση με 9 μήνες πριν, όταν ο Όζμπορν παρουσίαζε τον κρατικό προϋπολογισμό. Η Βρετανία ήταν αντιμέτωπη με την πιθανότητα μιας ύφεσης με τριπλή πτώση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει προειδοποιήσει ότι το πρόγραμμα λιτότητας του Όζμπορν «παίζει με την φωτιά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Απρίλιο όμως η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι η Βρετανία είχε αποφύγει την ύφεση με τριπλή πτώση, ενώ τον Ιούνιο υποστήριξε πως τα αναθεωρημένα δεδομένα της δείχνουν ότι δεν σημειώθηκε ποτέ ούτε η λεγόμενη ύφεση με διπλή πτώση.

Κι άλλα καλά νέα ακολούθησαν τον Οκτώβριο, όταν ο Όζμπορν είχε την ικανοποίηση να δει το ΔΝΤ να αναθεωρεί τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της Βρετανίας σε έως και 1,4% φέτος και 1,9% το 2014, ποσοστό υψηλότερο από εκείνο οποιασδήποτε άλλης ανεπτυγμένης οικονομίας.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης