Οι ευρωπαϊκές χώρες θα εγκρίνουν αύριο Παρασκευή μια σκλήρυνση και μια παράταση για δύο επιπλέον χρόνια, έως τα τέλη 2014, της αποστολής Atalante για την καταπολέμηση των πειρατών στον Ινδικό Ωκεανό, έγινε σήμερα γνωστό από διπλωματικές πηγές. Μετά από πολλούς μήνες συζητήσεων, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα πρέπει να δώσουν, σε μια σύνοδο στις Βρυξέλλες, το πράσινο φως για την επέκταση των μέσων παρέμβασης των πολεμικών πλοίων που έχουν αναπτυχθεί στα ανοιχτά του Κέρατος της Αφρικής από το 2008.

Θα είναι πλέον σε θέση να καταστρέφουν τους χώρους αποθήκευσης των πειρατών στις ακτές, και συγκεκριμένα τα σκάφη τους και τα αποθέματά τους–κυρίως τα καύσιμα. Για να το κάνουν αυτό, τα πλοία ή τα ελικόπτερα μπορούν να πλήξουν με πυρά αυτά τα “λημέρια” κάτω όμως από πολύ συγκεκριμένες συνθήκες φροντίζοντας “να μην υπάρξουν παράπλευρες απώλειες”, δήλωσε ένας ευρωπαίος αξιωματούχος. Πριν από την έγκριση αυτή, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, έχουν ζητήσει ισχυρές εγγυήσεις ώστε αυτή η ενίσχυση να πληροί την τρέχουσα εντολή της αποστολής, η οποία βασίζεται σε ένα ψήφισμα του ΟΗΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Οι στρατιωτικοί θέλουν να αχρηστεύουν τα σκάφη στις ακτές τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν” από τους πειρατές, δήλωσε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, ο Γερμανός Αναπληρωτής Υπουργός ‘Αμυνας Κρίστιαν Σμιτ. Απέρριψε την ιδέα ότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μια χερσαία στρατιωτική παρουσία: “είναι σαφές για εμάς ότι οι δράσεις αυτές θα πρέπει να περιορίζονται στις ακτές. Η πειρατεία πρέπει να συνεχίσει να καταπολεμάται στη θάλασσα”, τόνισε. Οι κανόνες εμπλοκής θα έχουν αυστηρό πλαίσιο, διαβεβαίωσε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος. Όπως είπε, η ενίσχυση της Atalante, έχει ως στόχο να “συνεχίσει να καταστρέφει το επιχειρηματικό μοντέλο της πειρατείας”.

Η ΕΕ πάντως κάνει ένα θετικό απολογισμό της Atalante, της οποίας πρωταρχικός στόχος είναι η προστασία πρωτίστως των πλοίων του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) που διοχετεύουν βοήθεια στους εκτοπισμένους πληθυσμούς της Σομαλίας. Σήμερα, έξι πολεμικά πλοία έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή κυρίως από το γερμανικό, το ισπανικό και το γαλλικό πολεμικό ναυτικό. Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σύντομα σε εννέα πλοία και “τα μέσα είναι εξασφαλισμένα” για τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Eπιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης