Παρατείνεται ο πόλεμος κατά της πειρατείας στον Ινδικό

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2012, 16:27
Παρατείνεται ο πόλεμος κατά της πειρατείας στον Ινδικό
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε σήμερα να παρατείνει για δύο χρόνια, ως το Δεκέμβριο του 2014, την παρουσία πολεμικών πλοίων στον Ινδικό Ωκεανό για την αντιμετώπιση της πειρατείας, όπως ανακοινώθηκε στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο συνόδου των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών.

Στην ευρωπαϊκή επιχείρηση Αταλάντη, που άρχισε το 2008, συμμετέχουν από τέσσερα ως επτά, ανάλογα με τις περιόδους, πολεμικά πλοία ευρωπαϊκών χωρών.

Στόχος της επιχείρησης αυτής είναι η προστασία από την πειρατεία των εμπορικών πλοίων στον Ινδικό Ωκεανό και κυρίως αυτών του Παγκοσμίου Επισιτιστικού Προγράμματος, που μεταφέρουν βοήθεια στους εκτοπισμένους της Σομαλίας.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ένα επόμενο βήμα θα είναι ίσως η διεύρυνση της αποστολής για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της πειρατείας. Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να επιτραπεί η εξουδέτερωση των καταφυγίων των πειρατών στην ξηρά με πυρά από τα πλοία, χωρίς ωστόσο τη διεξαγωγή χερσαίων επιχειρήσεων.

Οι πειρατές κρατούν τουλάχιστον 34 πλοία και πάνω από 400 ομήρους, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Ecoterra, που καταγράφει τα περιστατικά πειρατείας στ΄ανοικτά της Σομαλίας.

Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2012, 16:30