Οι αρχές της Νιγηρίας παρατείνουν τα μέτρα που έχουν επιβάλει για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού για 14 ημέρες στις πολιτείες Λάγκος, Αμπούτζα και Ογκούν, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο πρόεδρος Μουχαμαντού Μπουχάρι κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του προς το έθνος, αναγνωρίζοντας τις «θυσίες» που συνεπάγονται για τους φτωχότερους συμπολίτες του.

Τα πρώτα μέτρα περιορισμού επιβλήθηκαν στις τρεις πολιτείες την 30ή Μαρτίου. Ο Μπουχάρι υπογράμμισε ότι είναι απολύτως απαραίτητο να παραταθούν, εξαιτίας της «πολύ ανησυχητικής» αύξησης των κρουσμάτων σε διάφορες πολιτείες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου», είπε ο Μπουχάρι. «Οι συνέπειες του πρόωρου τερματισμού των περιορισμών της κίνησης θα ήταν αδιανόητες», πρόσθεσε.

Μέχρι χθες, οι αρχές έκαναν λόγο για δέκα θανάτους από την ασθένεια COVID-19 και 323 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη Νιγηρία, εκ των οποίων σχεδόν τα τρία τέταρτα έχουν επιβεβαιωθεί στο Λάγκος και στην πρωτεύουσα Αμπούτζα.

Με 200 εκατομμύρια κατοίκους, η Νιγηρία είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στην Αφρική. Το Λάγκος έχει πληθυσμό που φθάνει τους περίπου 20 εκατομμύρια κατοίκους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας κρούουν εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο εξάπλωσης του κορωνοϊού στη Νιγηρία, καθώς το απροετοίμαστο σύστημα υγείας της χώρας, που υποχρηματοδοτείται συστηματικά επί δεκαετίες, θεωρείται ότι δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει.

Ωστόσο ο οικονομικός αντίκτυπος του lockdown για τα εκατομμύρια των φτωχότερων Νιγηριανών που εξαρτώνται από το μεροκάματο για να ζήσουν, ειδικά στο Λάγκος, είναι αβάσταχτος για πολλούς. Από την αναστολή λειτουργίας των περισσότερων επιχειρήσεων και υπηρεσιών εξαιρούνται μόνο εργαζόμενοι σε τομείς που χαρακτηρίζονται κρίσιμοι — όσοι παράγουν ή πωλούν τρόφιμα, νερό, φάρμακα… — όμως τα μέτρα συνεπάγονται πως πολλοί δεν έχουν χρήματα ούτε καν για να αγοράσουν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Σε γειτονιές του Λάγκος καταγράφονται ένοπλες ληστείες, λεηλασίες, πυρκαγιές και μικρής έκτασης ταραχές, όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης και εικονίζουν βίντεο που έχουν μεταφορτωθεί σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Νωρίτερα χθες, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει ενισχύσεις στο Λάγκος και στην Ογκούν, για να αντιμετωπιστούν οι ταραχές και η έξαρση της εγκληματικότητας που αποδίδονται στα μέτρα.

Η πολιτειακή κυβέρνηση στο Λάγκος λέει πως μοιράζει πακέτα με τρόφιμα σε 200.000 από τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και σκοπεύει να διπλασιάσει τη βοήθεια που διανέμει.

Ο Μπουχάρι, χωρίς να αναφερθεί άμεσα στις ταραχές, περιορίστηκε να πει πως έχει δώσει εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να επιδείξουν «τη μέγιστη επαγρύπνηση», ωστόσο αναγνώρισε τις δυσκολίες που προκαλούν τα μέτρα σε πολλούς από εκείνους που προσπαθούν να τα τηρήσουν.

«Λάβαμε αυτή την πολύ δύσκολη απόφαση γνωρίζοντας πολύ καλά ότι θα πλήξει πολλούς από εσάς, ότι θα σας προκαλέσει δεινά που δεν άξιζαν ούτε σε εσάς, ούτε στους αγαπημένους σας, ούτε στις κοινότητές σας», παραδέχθηκε ο Μπουχάρι, πριν επιμείνει πως «αυτές οι θυσίες είναι αναγκαίες για να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα μας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης