Βολές κατά των ΗΠΑ εξαπέλυσε την Πέμπτη το Ιράν, με αφορμή πλάνα από video κλειστού κυκλώματος καταγραφής ενός μη επανδρωμένου αμερικανικού αεροσκάφους (UAV), το οποίο κατέπεσε τον Δεκέμβριο του 2011 σε ιρανικό έδαφος.

Το RQ-170 Sentinel είχε εισέλθει στον ιρανικό εναέριο χώρο σε περιοχή κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Μετά την κατάρριψή του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, ζήτησε από τις ιρανικές Αρχές να το επιστρέψουν. Ωστόσο, η απόρριψη του αιτήματος από την Τεχεράνη επιδείνωσε ακόμα περισσότερο τις διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη, οι οποίες βρίσκονταν ήδη στο ναδίρ λόγω του αμφιλεγόμενου πυρηνικού προγράμματος της ασιατικής χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εικόνες από το επίμαχο video, δείχνουν το μη επανδρωμένο αεροπλάνο να κινείται πάνω από μια πόλη και ένα αεροδρόμιο (πιθανόν η αμερικανική βάση με UAV στο Κανταχάρ του Αφγανιστάν) καθώς και να πραγματοποιεί αναγκαστική προσγείωση σε στρατιωτική εγκατάσταση στο ανατολικό Ιράν, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο αν πρόκειται για τη στιγμή που το αεροσκάφος πέφτει σε ιρανικά χέρια. Σύμφωνα με τον επικεφαλής των «Φρουρών της Επανάστασης», στρατηγού Αμίρ Αλί Χατζιζαντέχ, το video αποτελεί μια ξεκάθαρη απόδειξη, πως οι ΗΠΑ παραβιάζουν επανειλημμένα τον εναέριο χώρο του Ιράν σε μια προσπάθεια να κατασκοπεύσουν τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης