Την «παρέλαση», αύριο Σάββατο, μελών ακροδεξιών γερμανοεθνικιστικών «Αδελφοτήτων» στο Ίνσμπρουκ, πρωτεύουσα του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου του Τιρόλου, επιβεβαίωσαν απόψε οι αστυνομικές αρχές της πόλης, κρατώντας ωστόσο μυστική την ώρα και τον τόπο πραγματοποίησής της, ενώ ανακοίνωσαν ταυτόχρονα τη διοργάνωση αντιδιαδηλώσεων από δεκάδες αντιφασιστικές και άλλες οργανώσεις.

Οι αστυνομικές αρχές καταβάλλουν προσπάθειες να αποτραπεί μια κλιμάκωση της κατάστασης και προς τούτο λαμβάνουν έκτακτα μέτρα, έχοντας ήδη από σήμερα ενισχύσει με αστυνομικές δυνάμεις από τη Βιέννη και τα ομόσπονδα κρατίδια Φόραλμπεργκ και Καρινθία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρχικά η ακροδεξιά «Γερμανική Ομοσπονδία Αδελφοτήτων» επρόκειτο να πραγματοποιήσει αύριο την ετήσια σύναξη της στο Συνεδριακό Κέντρο της Διεθνούς Έκθεσης του Ινσμπρουκ, ωστόσο οι επιφυλάξεις και οι διαμαρτυρίες της δημάρχου της πόλης Κριστίνε Όπιτς-Πλέρερ οδήγησαν την εταιρεία διαχείρισης του Κέντρου αυτού, το οποίο ανήκει κατά ποσοστό 58% στο δήμο, να καταγγείλει χθες το σχετικό συμβόλαιο και να ματαιώσει την αυριανή ακροδεξιά σύναξη.

Πολλοί φορείς και οργανώσεις στο Ινσμπρουκ ζητούσαν τις τελευταίες ημέρες την απαγόρευση της ακροδεξιάς σύναξης στην πόλη τους, ωστόσο μια επίσημη απαγόρευσή της δεν ήταν δυνατή καθώς δεν αντέβαινε στο νόμο περί συγκεντρώσεων του ομόσπονδου κρατιδίου του Τιρόλου.

Εφικτή ήταν μια ματαίωση της σύναξης μόνον από πλευράς του Συνεδριακού Κέντρου με την καταγγελία του σχετικού συμβολαίου -όπως και τελικά συνέβη- προφανώς με την καταβολή κάποιας αποζημίωσης στις «Αδελφότητες», εκπρόσωποι των οποίων επικαλούνταν κατά τις προηγούμενες ημέρες, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το δικαίωμα στην ελευθερία συγκέντρωσης και διαμηνύοντας πως σε κάθε περίπτωση θα συγκεντρωθούν στο Ίνσμπρουκ, κάτι που θα γίνει τώρα με την αυριανή «παρέλαση» τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο των διαμαρτυριών κατά της παρουσίας των ακροδεξιών γερμανοεθνικιστικών Αδελφοτήτων, η πλειονότητα των ιδιοκτητών και οδηγών ταξί της πόλης ανακοίνωσαν πως θα την μποϊκοτάρουν, καθώς, όπως τόνιζαν, «δεν έχουν θέση στα αυτοκίνητά τους φασίστες και ρατσιστές», που βέβαια θα αναγνωρίζονται εύκολα από τις στολές τους και τα αμφιλεγόμενα σύμβολα και παράσημα τους.

Εξάλλου, η «Συμμαχία δράσης του Ινσμπρουκ κατά του φασισμού» διοργανώνει την κεντρική αντιδιαδήλωση στο κέντρο της πόλης, αναμένοντας συμμετοχή από αρκετές χιλιάδες πολίτες της πρωτεύουσας του Τιρόλου και τα περίχωρα.

Υπενθυμίζεται πως οι έντονες διαμαρτυρίες της διάσημης Αυστριακής συγγραφέα Ελφρίντε Γέλινεκ, κατόχου του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας του 2004, κατά της αμφιλεγόμενης παραδοσιακής ετήσιας χοροεσπερίδας γνωστής αυστριακής ακροδεξιάς «Αδελφότητας», είχε οδηγήσει πριν δύο χρόνια στην οριστική πλέον ματαίωση των εδώ και πολλά χρόνια ετήσιων διοργανώσεων της στα παλιά χειμερινά ανάκτορα του Χόφμπουργκ στη Βιέννη.

Όπως τόνιζε η συγγραφέας, μια τέτοια σκανδαλώδης ακροδεξιά και γερμανοεθνικιστική εκδήλωση, συνιστά χλευασμό της αντιφασιστικής εντολής του αυστριακού Συντάγματος και διασυρμό της Αυστρίας.

Πρόσθετε πως ένας διακηρυγμένα γερμανοεθνικιστικός χορός δεν μπορεί ποτέ να τυγχάνει οποιασδήποτε τιμής στην Αυστρία και εάν τύχει κάποιας τιμής, τότε μόνο γερμανικής πολιτιστικής κληρονομιάς κατά το γνωστό σύνθημα των ναζιστών «σήμερα μας ανήκει η Γερμανία και αύριο όλος ο κόσμος», καθώς σίγουρα, όπως επισήμανε η ίδια, αυτή την άποψη εκπροσωπούν οι συμμετέχοντες στο χορό αυτό, που θέλουν να είναι Γερμανοί και να περιφρονούν το αυστριακό έθνος.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης