Ο καταζητούμενος ιδρυτής της αποκαλυπτικής ιστοσελίδας WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος έχει καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, παρενέβη τηλεφωνικά σήμερα, Παρασκευή, σε μία εκδήλωση του πρώην υποψήφιου της ριζοσπαστικής αριστεράς στις γαλλικές προεδρικές εκλογές Ζαν-Λικ Μελανσόν, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

«Η Γαλλία υπήρξε μία χώρα σημαντική για τη WikiLeaks. Μία μερίδα του γαλλικού Τύπου στάθηκε στο πλευρό μας», τόνισε ο Ασάνζ στην παρέμβασή του στα αγγλικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ιδρυτής της WikiLeaks κλήθηκε να παρέμβη από τους διοργανωτές αυτής της εκδήλωσης του Κόμματος της Αριστεράς στη Γκρενόμπλ, της ανατολικής Γαλλίας.

Ο Μελανσόν, από την πλευρά του, ζήτησε «η κυβέρνηση της αριστεράς στη Γαλλία να στηρίξει την αριστερή κυβέρνηση του Ισημερινού και να μπορέσει ο Τζούλιαν Ασάνζ να μεταβεί στα πλαίσια του πολιτικού ασύλου, που του χορηγήθηκε, στον Ισημερινό».

«Λέμε στην αγγλική κυβέρνηση: εσείς αφήσατε ελεύθερο τον (πρώην δικτάτορα της Χιλής) Αουγούστο Πινοτσέτ, τον αφήσατε να φύγει (το 2000), μπορείτε κάλλιστα να αφήσετε να φύγει και ο Τζούλιαν Ασάνζ», τόνισε ο Μελανσόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατηγορούμενος για βιασμό στη Σουηδία, ο Ασάνζ κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο προ διμήνου, προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του από τη Βρετανία στη Στοκχόλμη.

Στις 22 Αυγούστου, ο ΥΠΕΞ του Ισημερινού Ρικάρδο Πατίνο είχε δηλώσει στον λογαριασμό του στο Twitter πως ο Μελανσόν του είχε τηλεφωνήσει, για να μιλήσουνε για την υπόθεση του Ασάνζ.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης