Προσπάθειες να εξομαλυνθεί η πολιτική κρίση στην Τουρκία από τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ. Αυτό διαφαίνεται με την παρέμβαση του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας ότι «θα προβάλει βέτο στην περίπτωση που το κυβερνών κόμμα αυξήσει την πίεσή του με νομοσχέδιο προς τους λειτουργούς της δικαιοσύνης».

Η δήλωση του προέδρου της Τουρκίας έγινε σε συνέντευξη Τύπου, μετά την τελετή υποδοχής του προέδρου της Σλοβενίας Barut Pahor στο προεδρικό Μέγαρο Τσανκάγια της Άγκυρας, χτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος Γκιουλ, κάλεσε όλα τα κόμματα να ξεπεράσουν το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με συνταγματική τροπολογία «η οποία δεν θα πλήξει την Τουρκία».

«Υπάρχει ανάγκη να διαβεβαιωθεί ότι το νομικό όσο και το δημοκρατικό σύστημα είναι ισχυρά στην χώρα, αλλά πάντοτε υπάρχει η δυνατότητα ενίσχυσής τους. Με βάση αυτό το πλαίσιο, ισχύει και η αρχή του διαχωρισμού των εξουσιών στην Τουρκία.

Ο Γκιουλ έχει παρέμβει προσωπικά στην προσπάθεια να τερματιστεί η πολιτική κρίση που προκλήθηκε από την προσπάθεια να σφίξει ο κυβερνητικός κλοιός γύρω από τους δικαστικούς. Ο πρόεδρος Γκιουλ, είχε συναντηθεί με την ηγεσία της αντιπολίτευσης στις 13 Ιανουαρίου πριν δει τον πρωθυπουργό Ερντογάν, ο οποίος αργότερα είχε ανακοινώσει πως το νομοσχέδιο, «παγώνει» στην περίπτωση που και τα άλλα κόμματα συμφωνήσουν να αποσύρουν τις τροπολογίες τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, με δηλώσεις του από την Κωνσταντινούπολη, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού κόμματος CHP της αξιωματικής αντιπολίτευσης Kemal Kılıçdaroğlu απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποδεχτεί την ιδέα που είχε προτείνει ο Ερντογάν για «αναδιάρθρωση» του σώματος δικαστών και εισαγγελέων.

Ο ηγέτης του CHP, δήλωσε πως «ο πρωθυπουργός Ερντογάν έχει «μυστική ατζέντα» να εγκαθιδρύσει καθεστώς του ενός ανδρός στην Τουρκία», προκειμένου να καλύψει τα σκάνδαλα στελεχών του κόμματός του αλλά και του γιου του.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιμένει ότι έχει εξυφανθεί «προδοτική συνωμοσία εναντίον του» και μιλώντας σε διάσκεψη τούρκων διπλωματών στην Άγκυρα, τους ζήτησε «να μεταφέρουν παντού την αλήθεια». Όπως υποστήριξε, «η δικαστική έρευνα, αποτελεί προδοτική συνωμοσία εναντίον της αξιοπιστίας της Τουρκίας και των στόχων της εξωτερικής πολιτικής της χώρας». Ζήτησε ακόμα από τους τούρκους διπλωμάτες να αναλύσουν τις εξελίξεις, από τις 17 Δεκεμβρίου, οπότε ξέσπασε το σκάνδαλο «από μια προδοτική συμμορία για να σαμποταριστούν οι κυβερνητικές προσπάθειες στην διαδικασία επίλυσης του κουρδικού όσο και στα προγράμματα εξωτερικής πολιτικής και οικονομικής ανάπτυξης».

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα που αναμένεται να δημιουργηθούν διεθνώς, το 2015 «λόγω της επετείου των 100 χρόνων από τα γεγονότα εναντίον των Αρμενίων που είχαν σημειωθεί επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1915 κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από την Hürriyet Daily News
Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης