Παρέμβαση στο υψηλότερο επίπεδο για την Ελλάδα επιχειρεί να κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, καθώς αναμένεται να συναντηθεί την Κυριακή 24 Απριλίου στο Ανόβερο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκτιμά ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που επωμίζεται υπερβολικό βάρος όσον αφορά στην προσφυγική κρίσηΣύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο ανώτερος διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Charles Kypchan, σε κοινή δημοσιογραφική ενημέρωση που έκανε με τον αναπληρωτή σύμβουλο ασφάλειας του Λευκού Οίκου, στη συνάντηση κορυφής θα τεθεί το προσφυγικό ζήτημα και το ελληνικό πρόγραμμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, ο κ. Kypchan δήλωσε ότι θα συζητηθεί ξεχωριστά η συνεργασία των δύο χωρών με την Αθήνα, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση εκτιμά ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που επωμίζεται υπερβολικό βάρος και θεωρεί ότι θα πρέπει να τη βοηθήσουν στη διαχείριση και τη φιλοξενία των μεταναστών που βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος.

Ομπάμα και Μέρκελ θα εστιάσουν επίσης στον σχεδιασμό ενός βιώσιμου σχεδίου για την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Λευκού Οίκου, ο κ. Kypchan δήλωσε: «Θα ήθελα να προσθέσω μόνο πως νομίζω ότι εμείς πιστεύουμε ότι η καγκελάριος Μέρκελ επέδειξε τολμηρό ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων και ο πρόεδρος (Ομπάμα) θέλει να προσφέρει πολιτική στήριξη επειδή το έκανε αυτό, και στη συνέχεια να συνεργαστεί μαζί της για να βεβαιωθεί ότι το νέο σύστημα με την Τουρκία (για την αντιμετώπιση του προσφυγικού) είναι αποτελεσματικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Και εκεί θα συζητήσουν την επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, σε συνεργασία με την Τουρκία, για να αντιμετωπιστούν τα δίκτυα διακινητών που είναι υπεύθυνα για τη ροή προσφύγων (προς την Ευρώπη και την Ελλάδα). Νομίζω ότι θα πρέπει επίσης να εξετάσουμε πώς θα εργαστούμε με την Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα έχει επωμιστεί ένα υπέρμετρο μερίδιο του βάρους για το προσφυγικό.

»Και πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα με την επεξεργασία και με τη φιλοξενία των προσφύγων που βρίσκονται εκεί. Επίσης να καταλήξουμε σε ένα βιώσιμο σχέδιο για την ελληνική οικονομία. Επιπλέον, θα γίνει με την κα Μέρκελ μια μεγαλύτερη συζήτηση σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος των προσφύγων σε μια ευρύτερη παγκόσμια βάση».

Σύμφωνα με τους «Washington Times», o Μπαράκ Ομπάμα θα απευθύνει στις 25 Απριλίου από το Ανόβερο ομιλία για τα πεπραγμένα του όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ομιλία του Αμερικανού προέδρου είναι μια ευκαιρία να «επανεξετάσουμε τι έχουμε κάνει κατά τη διάρκεια της θητείας του τα τελευταία επτάμισι χρόνια και να εξετάσουμε πού πρέπει να εστιάσουμε στο μέλλον», δήλωσε ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας για τη στρατηγική επικοινωνίας του κ. Ομπάμα, Μπεν Ρόουντς.


Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης