Η τηλεφωνική συνομιλία που είχαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου είχε και συνέχεια, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται σε δημοσίευμα της η εφημερίδα τα «Νέα», ακολούθησε δεύτερο τηλεφώνημα από τον βοηθό υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Singh, ο οποίος είπε ότι, «ανεξαρτήτως των όσων διαδραματίζονται στο Brussels Group η Ουάσινγκτον θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου το ΔΝΤ να μη σταθεί εμπόδιο σε διαφαινόμενη συμφωνία».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι ΗΠΑ αναμένεται να προχωρήσουν σε παρέμβαση προς το ΔΝΤ, όπως συμφώνησαν Τσίπρας και Λιου κα μάλιστα ο τελευταίος προτίθεται να θέσει το ελληνικό ζήτημα στη σύνοδο των G7 που θα αρχίσει την Τετάρτη στη Γερμανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με βάση την απόρρητη ενημέρωση που είχε το Μαξίμου από ελληνικές διπλωματικές πηγές ο Αμερικανός υπουργός πείστηκε μετά την επικοινωνία του με τον Πρωθυπουργό, για την αναγκαιότητα άμεσης προώθησης λύσης και συμφωνίας.

Μάλιστα, οι Αμερικανοί φέρονται να ενημέρωσαν το Μαξίμου με εμπιστευτικό τηλεγράφημα τα ξημερώματα του Σαββάτου, ότι η Κριστίν Λαγκάρντ, παρά τα όσα γράφονται τις τελευταίες ημέρες, προτίθεται να συνεισφέρει στο μέτρο που της είναι επιτρεπτό σε θετική κατάληξη.

Παράλληλα οι ΗΠΑ φέρονται να έχουν ζητήσει από την ελληνική πλευρά να καταθέσει τις προτάσεις της πριν από τη σύνοδο των G7, προκειμένου να διευκολύνει αυτή την πρωτοβουλία από πλευράς ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας το δημοσίευμα, αποδέχονται ότι στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο Πρωθυπουργός με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, συζητήθηκε η πρόθεση του κ. Λιού να θέσει το ελληνικό ζήτημα στη σύνοδο των G7 στο Βερολίνο την προσεχή Τετάρτη, αλλά διαψεύδουν την ύπαρξη τηλεγραφήματος που να γνωστοποιεί την πρόθεση της Λαγκάρντ να συνδράμει στο μέτρο του δυνατού, για μια επιτυχή κατάληξη της διαπραγμάτευσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης