Μια ακόμη σημαντική νίκη πέτυχαν οι πολίτες του Σουδάν, καθώς χάρη στις διαρκείς διαδηλώσεις τους πέτυχαν την παραίτηση του επικεφαλής του πραξικοπήματος Άχμεντ Αουάντ Ιμπν Αούφ. Ο Ιμπν Αούφ όρισε επικεφαλής του στρατιωτικού συμβουλίου άλλο πρόσωπο, περισσότερο αποδεκτό.

Πρόκειται για τον στρατηγό Αμπντέλ-Φατάχ Μπουράν, γενικό επιθεωρητή του στρατού, που πλέον αναλαμβάνει επικεφαλής του συμβουλίου έως τη διεξαγωγή των εκλογών σε δύο χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ιμπν Αούφ είναι αμφισβητούμενο πρόσωπο, οι ΗΠΑ τον έχουν συμπεριλάβει σε «μαύρη λίστα» ως επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Σουδάν και εξαιτίας του ρόλου στη σύγκρουση του Νταρφούρ, ενώ από το 2015 ήταν υπουργός Άμυνας και από τον Φεβρουάριος αντιπρόεδρος του Μπασίρ.

Αν και αυτή η εξέλιξη δεν είναι όλα όσα ζητούν οι πολίτες, που επιθυμούν τη μετάβαση της χώρας στη δημοκρατία, αλλά και διευρυμένες μεταρρυθμίσεις, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό, καθώς θεωρήθηκε κίνηση καλής θέλησης της χούντας (στρατιωτικό συμβούλιο) και διάθεση για διάλογο με τους πολίτες.

Επίσης, το στρατιωτικό συμβούλιο ανακοίνωσε ότι ο ανατραπείς πρόεδρος Ομάρ Αλ Μπασίρ θα δικαστεί στο Σουδάν και δεν θα εκδοθεί ώστε δικαστεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο με την κατηγορία της γενοκτοντίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ομάρ Αλ Μπασίρ ανατράπηκε έπειτα από 30 χρόνια στην εξουσία, ως αποτέλεσμα των διαδηλώσεων που ήταν σε εξέλιξη στο Σουδάν από τις 19 Δεκεμβρίου, με αφορμή τον τριπλασιασμό της τιμής του ψωμιού, αλλά εξελίχθηκαν σε κίνημα κατά της κυβέρνησης Μπασίρ.

Σύμφωνα με τους διαδηλωτές, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και στη διάρκεια του Σαββατοκύριακού, ενώ δεν υπάκουσαν στην απαγόρευση κυκλοφορίας που επέβαλε η χούντα και παρέμειναν στην αυτοσχέδια κατασκήνωσή τους στην πρωτεύουσα Χαρτούμ.

Βασικό σύνθημά τους: «Δεν φεύγουμε έως ότου φύγουν και οι κρατικές μυστικές υπηρεσίες».

Στη διάρκεια των τελευταίων ημερών και των μαζικών διαδηλώσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση Σουδανών γιατρών, έχουν χάσει τη ζωή του 26 άνθρωποι ενώ ακόμη 150 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 15 σοβαρά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης