Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Μαρκ Ερό (φωτό άρθρου), όπως και σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο, επιβεβαιώνοντας την έντονη φημολογία μετά τη βαριά εκλογική ήττα των Σοσιαλιστών στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, όλοι τώρα περιμένουν να ακούσουν τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ κατά το αποψινό διάγγελμά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη ο Γάλλος πρόεδρος είχε ζητήσει ευθύς αμέσως από τον μέχρι και σήμερα υπουργό Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς να διαδεχθεί τον Ερό στην πρωθυπουργία, κάτι το οποίο και έγινε.

Ο Μανουέλ Βαλς

Όπως αναφέρει η Le Monde, ο Ερό ήταν τρομερά αντιδημοφιλής, κατά τις τελευταίες εβδομάδες (σ.σ. ήδη είχε προηγηθεί ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών, ενώ και οι δημοσκοπήσεις ήταν απογοητευτικές για το κυβερνών κόμμα). Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που καλούσαν τον Ερό να αποσυρθεί όχι μόνο από την πρωθυπουργία, αλλά και από την πολιτική σκηνή γενικότερα. Για την αριστερά, συνεχίζει η εφημερίδα, είναι μία κόλαση δίχως προηγούμενο. Έχασε 151 πόλεις και περισσότερους από 10.000 πολίτες, εκ των οποίων συγκαταλέγονται κάποιες από τις ιστορικές μητροπόλεις όπως η Τουλούζη, η Ρέιμ, η Σεντ-Ετιέν ή και παραδοσιακά «κάστρα» των σοσιαλιστών, όπως η Λιμόζ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης