Την παραίτησή του υπέβαλλε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Αλεξέι Κούντριν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου. Ο πρώην ισχυρός άνδρας της ρωσικής οικονομίας είχε ανοικτή αντιπαράθεση με τον τωρινό πρόεδρο της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ σχετικά με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης μετά τη συμφωνία για ανταλλαγή ρόλων μεταξύ του προέδρου και του πρωθυπουργού της Ρωσίας.

«Παραιτήθηκα. Η παραίτησή μου έγινε αποδεκτή», σημείωσε στις πρώτες του δηλώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο πρόεδρος της Ρωσίας υπέγραψε διάταγμα, που αφορά στην παραίτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Αλεξέι Κούντριν», τόνισε η Ναταλία Τιμάκοβα, εκπρόσωπος του Μεντβέντεφ.

Νωρίτερα, ο ίδιος ο Μεντβέντεφ είχε ξεκαθαρίσει ότι ο Αλεξέι Κούντριν θα πρέπει να παραιτηθεί, μετά την άρνησή του να υπηρετήσει στην μελλοντική κυβέρνηση της οποίας αναμένεται να ηγηθεί ο ίδιος.

«Εάν, Αλεξέι Λεονίντοβιτς, διαφωνείτε με την πορεία που χαράσσει ο πρόεδρος, υπάρχει μόνο ένας δρόμος που μπορείτε να ακολουθήσετε και το γνωρίζετε: «να παραιτηθείτε», είχε πει.
Απαντώντας στον Ρώσο πρόεδρο, ο Κούντριν υπογράμμισε: «Ναι, είναι πράγματι αλήθεια ότι έχω διαφωνίες μαζί σας. Θα λάβω μια απόφαση όσον αφορά στην πρότασή σας και θα συζητήσω με τον πρωθυπουργό (Βλαντίμιρ Πούτιν)».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κούντριν, ο οποίος απέκτησε φήμη εγγυητή της οικονομικής σταθερότητας τα 11 χρόνια που υπηρετεί ως υπουργός Οικονομικών, είπε στην Ουάσινγκτον την Κυριακή ότι «θα αρνηθεί οπωσδήποτε να υπηρετήσει σε μια κυβέρνηση υπό τον Μεντβέντεφ.

Βάσει του Συντάγματος της Ρωσίας ο πρόεδρος δεν έχει την εξουσία να καθαιρέσει τον υπουργό Οικονομικών αλλά μπορεί να το κάνει εάν λάβει σχετική πρόταση του πρωθυπουργού.

Διαβάστε επίσης:
Να παραιτηθεί ο Κούντριν zήτησε ο Μεντβέντεφ, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2011, 17:55

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης