Ο πρωθυπουργός της Υεμένης Άχμεντ Άουαντ μπεν Μουμπάρακ, ο οποίος διορίστηκε την Τρίτη από τον πρόεδρο της χώρας, παραιτήθηκε μετά την αμφισβήτηση του διορισμού του από τους σιίτες αντάρτες που ελέγχουν τη Σαναά.

Όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SABA, ο πρόεδρος Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι έκανε δεκτό το αίτημα του μπεν Μουμπάρακ «να τον απαλλάξει» από την αποστολή του να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που συνήφθη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο μπεν Μουμπάρακ πήρε την απόφαση αυτή «με στόχο να διαφυλάξει την εθνική ενότητα και να προστατεύσει τη χώρα από τις διαιρέσεις», πρόσθεσε το πρακτορείο επικαλούμενο επιστολή που έστειλε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο Χάντι.

Οι αντάρτες, οι οποίοι αποκαλούνται επίσης χούτι, είχαν υποστηρίξει πως ο διορισμός του απέχει πολύ από το να «εκφράζει τη βούληση του λαού» και αντανακλά εκείνη του εξωτερικού, υπαινισσόμενοι το ρόλο της Ουάσιγκτον και του Ριάντ στην επιλογή του 46χρονου τεχνοκράτη να ηγηθεί της κυβέρνησης.

Δυτικός διπλωμάτης σχολίασε την Τετάρτη ότι η απόρριψη του διορισμού του πρωθυπουργού προέρχεται επίσης εν μέρει από τις τάξεις του Γενικού Λαϊκού Κογκρέσου (CPG), του κόμματος του πρώην προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το CPG είχε εξάλλου ζητήσει, με ανακοίνωσή του, από τον Χάντι να επανεξετάσει τη «μη συναινετική» απόφαση να διορίσει τον μπεν Μουμπάρακ, τον οποίο κατηγορεί ότι «ουδέποτε ήταν ουδέτερος ή ανεξάρτητος».

Σύμφωνα με πολιτικές πηγές, πέντε υποψήφιοι είχαν προκριθεί σε μια πρώτη φάση από 21 συνολικά και ο Χάντι περιόρισε στη συνέχεια την επιλογή σε τρεις.

Τότε ήταν που ο αντιπρόσωπος των χούτι, ένας από τους επτά συμβούλους που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση, εγκατέλειψε την αίθουσα αρνούμενος να ψηφίσει.

Εντούτοις ο πρόεδρος επικύρωσε την επιλογή του μπεν Μουμπάρακ εκτιμώντας πως έχει τα χαρακτηριστικά που προσδιορίζονται από τη συμφωνία εκεχειρίας που έβαλε στις 21 Σεπτεμβρίου τέλος στις μάχες με τους χούτι στην πρωτεύουσα.

Οι χούτι κατηγορούνται από το περιβάλλον του Χάντι ότι απέρριψαν τον μπεν Μουμπάρακ «για να μην τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους» που προβλέπονται από τη συμφωνία (απομάκρυνση των στρατοπέδων των χούτι γύρω από τη Σαναά, απόσυρση των ανταρτών από την πρωτεύουσα και επιστροφή των εξοπλισμών που κατέσχεσαν από το στρατό).

Ωστόσο οι αντάρτες δεν έχουν σταματήσει έκτοτε να ενισχύουν την παρουσία τους στη Σαναά και να επεκτείνουν την επιρροή τους αλλού, ιδιαίτερα προς ανατολάς, προς τα κύρια πετρελαϊκά κοιτάσματα της χώρας, και νοτιοδυτικά, προς τα στρατηγικής σημασίας στενά Μπαμπ αλ-Μάντεμπ που ελέγχουν τη νότια είσοδο της Ερυθράς Θάλασσας.

Οι αντάρτες κατηγορούνται από τους επικριτές τους ότι παίρνουν τις διαταγές τους από το Ιράν και ότι απέρριψαν τον μπεν Μουμπάρακ με το πρόσχημα ότι στη διάρκεια των σπουδών του στο Ιράκ ανήκε στο κόμμα Μπάαθ του Σαντάμ Χουσέιν, ο οποίος ήταν ορκισμένος εχθρός της Τεχεράνης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης