Ο Αλβέρτος Β΄, βασιλιάς των Βέλγων εδώ και 20 χρόνια, παραιτήθηκε σήμερα από τον θρόνο υπέρ του μεγαλύτερου γιου του, του Φιλίππου, ο οποίος θα γίνει σε λίγη ώρα ο έβδομος μονάρχης στην ιστορία του Βελγίου.

Ο Αλβέρτος Β΄, 79 ετών, υπέγραψε την πράξη παραίτησης στη διάρκεια μιας τελετής στο παλάτι των Βρυξελλών, που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση, παρουσία της κυβέρνησης και των θεσμοποιημένων σωμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Φίλιππος θα γίνει ο έβδομος βασιλιάς των Βέλγων μετά την ορκωμοσία του, η οποία αναμένεται να γίνει στις 12.00 τοπική ώρα (13.00 ώρα Ελλάδας).

Στη διάρκεια της σύντομης τελευταίας ομιλίας του, που αναμεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση, ο Αλβέρτος Β΄ εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη του στον Φίλιππο: «Φίλιππε, έχεις όλες τις αρετές της καρδιάς και της διάνοιας για να υπηρετήσεις πολύ καλά την πατρίδα μας στα νέα σου καθήκοντα».

Στη συνέχεια απευθύνθηκε στους παρόντες πολιτικούς. «Η τελευταία συμβουλή μου είναι να εργάζεστε αδιάκοπα για τη συνοχή του Βελγίου» είπε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με φωνή σπασμένη από τη συγκίνηση, ο Αλβέρτος Β΄ εξέπληξε το ακροατήριο χρησιμοποιώντας έναν οικείο γαλλοαγγλικό τρόπο για να εκφράσει την αγάπη του προς τη σύζυγό του, την Πάολα: «Απλώς ευχαριστώ και ένα μεγάλο φιλί!» («Simplement merci et un gros kiss!»). Καθισμένη λίγα μέτρα μακριά, εκείνη σκούπισε ένα δάκρυ…

Γεννημένος στις 6 Ιουνίου 1934, ο δευτερότοκος γιος του Λεοπόλδου Γ΄ και της βασίλισσας Αστρίντ έγινε ο βασιλιάς Αλβέρτος Β΄ στις 9 Αυγούστου 1993, μετά τον ξαφνικό θάνατο του αδελφού του, του βασιλιά Βαλδουίνου, ο οποίος δεν είχε παιδιά.

Στη διάρκεια της βασιλείας του ο Αλβέρτος αφιέρωσε πολλή ενέργεια στην προάσπιση της συνοχής της χώρας όταν η πολιτική διένεξη ανάμεσα σε Βαλόνους και Φλαμανδούς επιδεινώθηκε, το καλοκαίρι του 2007 και στη συνέχεια μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2010.

Είχε ανακοινώσει στις 3 Ιουλίου την απόφασή του να παραιτηθεί από τον θρόνο, επικαλούμενος την κούραση και την εύθραυστη υγεία του στην ηλικία των 79 ετών: «Έπειτα από 20 χρόνια στον θρόνο, νομίζω πως έχει έρθει η ώρα να περάσω τη δάδα στην επόμενη γενιά».

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης