Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εμπνευστής της τουρκικής Γαλάζιας Πατρίδας, έπειτα από την υποτιμητική μετάθεσή του από τον Ερντογάν το περασμένο Σαββατοκύριακο, παραιτήθηκε ο ίδιος από τα καθήκοντά του. 

Σύμφωνα με τη Χουριέτ, ο αντιναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί δεν αποδέχθηκε τα νέα του καθήκοντα στο τουρκικό ΓΕΕΘΑ και παραιτήθηκε. «Η τιμή και η υπερηφάνεια μου πληγώθηκαν» φέρεται να είπε στο περιβάλλον του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για τον «αρχιτέκτονα» του τουρκολιβυκού μνημονίου, Τζιχάτ Γιαϊτζί, ο οποίος διορίστηκε στο Γενικό Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας με ειδικό προεδρικό διάταγμα. Ο Τούρκος αντιναύαρχος αναμενόταν να λάβει κάποια επιτελική θέση, που ωστόσο ακόμη δεν έχει γίνει γνωστή. Η μετάθεση του Τούρκου ναυάρχου εν μέσω πανδημίας με προεδρικό διάταγμα, πριν από τις κρίσεις του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, που συνήθως γίνονται εν μέσω καλοκαιριού, προκαλεί εντύπωση και ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα που κρύβεται πίσω από αυτή.

Η επαγγελματική καριέρα του Τζιχάτ Γιαϊτζί ενδέχεται να έχει καταλυτικό ρόλο στις πολιτικοστρατιωτικές ισορροπίες στην Τουρκία και κυρίως στη σχέση του Ερντογάν με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης