Την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Αβiγκντορ Λίμπερμαν, αντιδρώντας στη συμφωνία για εκεχειρία στην Λωρίδα της Γάζας με την Χαμάς.

Η απόφασή του τέθηκε σε ισχύ μετά από 48 ώρες προκαλεί τριγμούς στην κυβέρνηση Νετανιάχου. Ο Αβίκγντορ Λίμπερμαν είχε εκφράσει την έντονη διαφωνία του απέναντι στην διακοπή των βομβαρδισμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Iσραηλινός πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της εκεχειρίας η οποία συμφωνήθηκε με την μεσολάβηση της Αιγύπτου απέναντι στις έντονες επικρίσεις που δέχθηκε από μέλη της κυβέρνησής του.

«Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, το κοινό δεν μπορεί πάντα να συμμετέχει στην λήψη αποφάσεων ουσιαστικών για την ασφάλεια της χώρας και σε υπολογισμούς που πρέπει να παραμείνουν μυστικοί από τον εχθρό. Οι εχθροί μας μάς παρακάλεσαν να δεχθούμε εκεχειρία και γνωρίζουν πολύ καλά για ποιον λόγο το έκαναν», δήλωσε ο Νετανιάχου.

Κατά την διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας, η ηγεσία του ισραηλινού στρατού και οι εκπρόσωποι όλων των υπηρεσιών Πληροφοριών τάχθηκαν υπέρ της εκεχειρίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου, και ο Νετανιάχουν τους άκουσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Λίμπερμαν, ο οποίος έχει κατά το παρελθόν δηλώσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία με την Χαμάς και έχει δεσμευθεί να καταφέρει ένα «σκληρό πλήγμα » στην οργάνωση, πήρε αμέσως αποστάσεις από την απόφαση του πρωθυπουργού. Το ίδιο έκανε και ο Νταφτάλι Μπένετ, υπουργός Παιδείας και ηγέτης του θρησκευτικού εθνικιστικού κόμματος Εβραϊκή Εστία.

Εδώ και μήνες κυκλοφορούν φήμες για την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στο Ισραήλ, πριν από τον Νοέμβριο 2019, γεγονός που ευνοεί την ρητορική κλιμάκωση για εκλογικούς σκοπούς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης