Παρίσι: «Αρκετά μόνος» ο δράστης της επίθεσης με μαχαίρι

Παρίσι: «Αρκετά μόνος» ο δράστης της επίθεσης με μαχαίρι
Ο Χαμζάτ Αζιμόφ, ο δράστης της επίθεσης με μαχαίρι που προκάλεσε έναν θάνατο το βράδυ του Σαββάτου στο Παρίσι, ήταν «κάποιος αρκετά μόνος», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ, καθώς οι ερευνητές ερευνούν την πιθανότητα ενδεχόμενων συνεργών.

«Είχε ένα σχετικά απλό προφίλ», δήλωσε ο υπουργός στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL. «Ήταν κάποιος αρκετά μόνος, μετρήσαμε εννέα φίλους γύρω του. Είναι κάποιος που δεν είχε σχέσεις με νεαρές γυναίκες, που ζούσε μια ζωή σχετικά αποστερημένη, κλεισμένος στον εαυτό του.»

«Προσπαθούμε να συναρμολογήσουμε τα στοιχεία με αφετηρία τις πληροφορίες που είχαμε στο παρελθόν και τις οποίες είχαμε κρατήσει, πληροφορίες από τον φίλο του. Για παράδειγμα, όσον αφορά την προηγούμενη γενιά, είδαμε ότι ο πατέρας είχε τραυματιστεί στο Γκρόζνι στις μάχες ανάμεσα στους Ρώσους και τους Τσετσένους», είπε.

Οι γονείς του τσετσενικής καταγωγής νεαρού άνδρα, που είχαν τεθεί υπό κράτηση την Κυριακή, αφέθηκαν ελεύθεροι χθες βράδυ.

Ένας από τους φίλους του, ο Αμπντούλ Χακίμ Α., εξακολουθεί να τελεί υπό κράτηση. Παρακολουθείται μετά τον θρησκευτικό γάμο του με μια κάτοικο της περιοχής του Παρισιού που είχε ριζοσπαστικοποιηθεί και η οποία προσπάθησε να μεταβεί στη Συρία. Η προφυλάκισή του μπορεί να παραταθεί μέχρι αύριο το απόγευμα.

Κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο σπίτι του, βρέθηκαν επτά τηλέφωνα, αλλά το κινητό τηλέφωνο που χρησιμοποιούσε πιο συχνά παραμένει άφαντο.

«Αυτό το τηλέφωνο προφανώς το πέταξε. Δήλωσε στους ερευνητές πως είχε πάει στο γήπεδο και εκεί το έχασε. Στην πραγματικότητα, το πέταξε, χωρίς αμφιβολία, το πρωί. Αλλά σήμερα, δεν έχουμε ανάγκη ένα τηλέφωνο για να τον κάνουμε να μιλήσει», εκτίμησε ο Κολόμπ.

Απαντώντας στην πολεμική σχετικά με την παρακολούθηση του Χαμζάτ Αζιμόφ, ο οποίος είχε συμπεριληφθεί από τις υπηρεσίες πληροφοριών στον κατάλογο των ριζοσπαστικοποιημένων ισλαμιστών από το καλοκαίρι του 2016, ο υπουργός αναφέρθηκε στη δυσκολία πρόβλεψης επιθέσεων από πρόσωπα που έχουν εξελιχθεί εκτός υφισταμένων δικτύων.

«Σήμερα δεν είναι πλέον εκείνοι που βρίσκονται ψηλά στη λίστα που περνούν στη δράση, θέλω να πω εκείνες και εκείνοι που παρακολουθούνται πιο στενά. Συχνά είναι στις κάτω βαθμίδες, ένας ορισμένος αριθμός ανθρώπων που, επειδή άκουσαν την προπαγάνδα του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος), αναλαμβάνουν δράση με ελάχιστα μέσα. Αυτός, για παράδειγμα, ανέλαβε δράση με το μαχαίρι της κουζίνας της μητέρας του», εξήγησε ο υπουργός.

Το Ισλαμικό Κράτος διεκδίκησε την ευθύνη για την επίθεση και έδωσε την Κυριακή στη δημοσιότητα ένα βίντεο στον οποίο ένας νεαρός άνδρας, που παρουσιάζεται ως ο δράστης της επίθεσης, δηλώνει πίστη στην ισλαμιστική οργάνωση.

Στο μεταξύ, η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό απέτισε σήμερα φόρο τιμής σε έναν νεαρό άνδρα «που αγαπούσε» το Παρίσι, τον Ρονάν Γκοσνέ, ο οποίος σκοτώθηκε από την επίθεση με μαχαίρι στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας το βράδυ του Σαββάτου.

«Το Παρίσι χτυπήθηκε γι΄ άλλη μια φορά», δήλωσε η δήμαρχος, που ανήκει στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, στη διάρκεια μιας τελετής στη συνοικία Οπερά Γκαρνιέ.

«Ένας νέος άνθρωπος είναι νεκρός, ένας Παριζιάνος, ο Ρονάν Γκοσνέ, που αγαπούσε αυτή την πόλη, που εργαζόταν εδώ», δήλωσε η Ινταλγκό, η οποία συνοδευόταν από τον δήμαρχο του δεύτερου διαμερίσματος Ζακ Μπουτό (Οικολόγοι), τη δήμαρχο του πέμπτου διαμερίσματος Φλοράνς Μπερτού (Οι Ρεπουμπλικάνοι), την πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου της Ιλ-ντε Φρανς Βαλερί Πεκρές (Οι Ρεπουμπλικάνοι) και τον βουλευτή του προεδρικού κόμματος LREM Σιλβέν Μαγιάρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 16 Μαΐου 2018, 15:05