Tην πιθανότητα να παραδώσει όπλα στους Κούρδους και στους Ιρακινούς εξετάζει η Γαλλία σε συνεργασία με άλλες χώρες της Ε.Ε., όπως γνωστοποίησε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, χαρακτηρίζοντας «γενοκτονία» τις ενέργειες των τζιχαντιστών στο βόρειο Ιράκ.

«Πρέπει, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο αυτοί να μπορέσουν να παραλάβουν, με έναν ασφαλή τρόπο, υλικά τα οποία θα τους επιτρέψουν να αμυνθούν και να αντεπιτεθούν. Θα το δούμε αυτό τις επόμενες ημέρες, αλλά σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους», είπε ο Φαμπιούς στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σε ό,τι αφορά τον οπλισμό, είναι αλήθεια ότι οι Κούρδοι, και γενικότερα οι Ιρακινοί, μου είπαν ότι ως ένα βαθμό το ισλαμικό χαλιφάτο που εγώ αποκαλώ«‘το χαλιφάτο του μίσους» έχει πολύ εξελιγμένα όπλα, που έχει αποσπάσει από τον ιρακινό στρατό», πρόσθεσε.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών έκανε τις δηλώσεις αυτές από το Αρμπίλ, την πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν, όπου βρέθηκε για μερικές ώρες.

«Τη στιγμή που μιλάμε, υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι στο όρος Σίντζαρ οι οποίοι, εάν δεν τους ρίξουμε με αλεξίπτωτα προμήθειες, θα πεθάνουν», ανέφερε ο Φαμπιούς έπειτα από συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους θρησκευτικών μειονοτήτων που υφίστανται διωγμούς από το ΙΚ, περιλαμβανομένων των Γεζίντι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπάρχουν σε δυο χωριά 1.000 άνθρωποι που είναι περικυκλωμένοι και 500 γυναίκες μέσα σε μια φυλακή που απειλούνται με βιασμούς. Το χαλιφάτο (το ΙΚ) τους είπε «έχετε 48 ώρες να αλλαξοπιστήσετε, ή θα σας σκοτώσουμε». Εάν δεν λέγεται αυτό γενοκτονία, δεν ξέρω πώς να το αποκαλέσω», συνέχισε.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας επανέλαβε ότι το Παρίσι δεν θα επέμβει στρατιωτικά στο Ιράκ χωρίς το πράσινο φως του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και απούσας μιας άμεσης απειλής για τη ζωή Γάλλων υπηκόων. Όπως είπε, «χαιρετίζουμε το έργο των Αμερικανών», αλλά το ζήτημα δεν είναι να σταλούν χερσαίες δυνάμεις.

Η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ διεξήγαγε την Κυριακή, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών στο Ιράκ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης