Σε συναγερμό έθεσαν για άλλη μια φορά ολόκληρη την Ευρώπη, οι νέες συλλήψεις σε Γερμανία και Γαλλία και το γεγονός ότι είναι πλέον σίγουρο, πως ο νέος ηγέτης του «Isis» Ρασίντ Κασίμ, έρχεται πλέον μέσω διαδικτύου σε επαφή, ακόμη και με μικρά παιδιά που κατοικούν στην Γηραιά ήπειρο… 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μία από τις τέσσερις συλλήψεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο -λίγα μέτρα μακριά από την Παναγία των Παρισίων- ήταν κι αυτή του 15χρονου αγοριού. Ο ανήλικος που φρουρείτο, αφού είχε τεθεί σε κατ ‘οίκον περιορισμό, μετά από την επίθεση στο Παρίσι το περασμένο έτος, σχεδίαζε τον επόμενο μήνα επίθεση σε ένα «δημόσιο χώρο στη γαλλική πρωτεύουσα» σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το οποίο αναφέρει ότι ήταν σε επικοινωνία μέσω κρυπτογραφημένης υπηρεσίας τύπου «messenger», με τον ηγέτη του Isis, Ρασίντ Κασίμ, με αποτέλεσμα η Γαλλία να εκδώσει νέα προειδοποίηση προς τους πολίτες της, «για επιθέσεις που θ’ ακολουθήσουν»! 

Ο Κασίμ είναι ο άνθρωπος που προσέθεσε με την καθοδήγησή του τον πιο φρικιαστικό κρίκο στην αλυσίδα των αποτρόπαιων τρομοκρατικών επιθέσεων των Ισλαμιστών μαχητών του αυτοαποκαλούμενου Χαλιφάτου, με τον αποκεφαλισμό του 86χρονου πατέρα Ζακ Χάμελ στην ενορία του Αγίου Στεφάνου, στη Γαλλία αυτό το καλοκαίρι, μέσα στον καθολικό ναό του Ντε Ρουβριέ, στο Σεντ Ετιέν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ρασίντ Κασίμ, είναι Γάλλος πολίτης και θεωρείται αυτή τη στιγμή ως ο νέος ηγέτης της ομάδος του Ισλαμικού Χαλιφάτου. Έχει αναδειχθεί ως οργανωτής μιας σειράς τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένης και της αποτυχημένης την περασμένη εβδομάδα (βρέθηκε προ ημερών όχημα με φιάλες φυσικού αερίου) κοντά στον μητροπολιτικό χριστιανικό ναό, της πόλης του Παρισιού.

Προχθές μάλιστα, ο Ισλαμιστής τρομοκράτης, παρότρυνε με τηλεγράφημά του, για περαιτέρω βία σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Monde. «Καλώ τα αδέλφια μας στη Γαλλία και στην υπόλοιπη Ευρώπη να ενεργοποιηθούν άμεσα» ανέφερε…

Ο Κασίμ 29 ετών έζησε στη μικρή, κεντρική πόλη της Ρουάν, όπου εργάστηκε σε ένα κοινοτικό κέντρο, πριν ριζοσπαστικοποιηθεί στη διάρκεια ενός ταξιδιού του στην Αλγερία, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα, Le Dauphine Libere. Λίγο αργότερα, έφυγε από τη Γαλλία για να ενταχθεί στους τζιχαντιστές που αγωνίζονται στο εξωτερικό, σύμφωνα με άλλη αναφορά της εφημερίδας.

Σταμάτησε για λίγο στην Αίγυπτο πριν από το ταξίδι στο Ιράκ και τη Συρία.

Τα τρέχοντα ίχνη του παραμένουν άγνωστα. 

Ο Κασίμ, που αναπτύσσει μεγάλη δράση στο προπαγανδιστικό σκέλος της οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο, έφυγε από τη Γαλλία το 2012 και τα μηνύματά του, διαδίδονται μέσω των δεκάδων οργανώσεων του Isis, οι οποίες και τα αναμεταδίδουν.

Μάλιστα σύμφωνα με ανώνυμη πηγή, που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, θεωρείται ο πλέον κατάλληλος από την οργάνωση του Χαλιφάτου, για τον προσηλυτισμό παιδιών μέσω διαδικτύου, στην Ευρώπη.   

Εκτός από τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδος και τις συλλήψεις στη Γαλλία για το επικείμενο χτύπημα στην Παναγία των Παρισίων, ο Κασίμ πιστεύεται ότι έχει εμπνεύσει τους Adel Kermiche και Abdel Malik Petitjean, οι οποίοι δολοφόνησαν άγρια τον 86χρονο Ιερέα, στην εκκλησία της βόρειας πόλης του Saint-Etienne στις 26 Ιουλίου του τρέχοντος έτους.

Υπάρχουν επίσης υποψίες ότι έχει σχέσεις με τον Larossi Abballa, ο οποίος μαχαίρωσε τον αστυνομικό διοικητή Jean-Baptiste Salvaing και την αξιωματικό Jessica Schneider μέχρι θανάτου, στο σπίτι τους στο δυτικό προάστιο του Παρισιού Magnanville στις 13 Ιουνίου.

Στο μεταξύ σήμερα, η γερμανική αστυνομία συνέλαβε τρεις άνδρες από τη Συρία με την υπόνοια, ότι έχουν αναπτυχθεί σε ευρωπαϊκό έδαφος καθοδηγούμενοι από τον Isis, προκειμένου να πραγματοποιήσουν νέες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι οι τρεις ύποπτοι απεστάλησαν στη Γερμανία το περασμένο έτος, για να φέρουν εις πέρας μια αποστολή και περίμεναν περαιτέρω οδηγίες αυτές τις ημέρες.

Πρόκειται για τον 17χρονο Mahir al-Η και για τους 18χρονους Ιμπραήμ Μ και Mohamed Α με τα επώνυμα, αναθεωρημένα λόγω της γερμανικής νομοθεσίας περί απορρήτου.

«Υπάρχουν πολλά στοιχεία για συγκεκριμένες εντολές που είχαν πάρει, οι έρευνες συνεχίζονται», δήλωσε εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού εισαγγελέα.

Οι συλλήψεις έγιναν κατά τη διάρκεια μιας σειράς επιδρομών με τη συμμετοχή 200 ανδρών της αντιτρομοκρατικής στο κρατίδιο του Schleswig-Holstein, με την αστυνομία να ψάχνει κυρίως σε κέντρα προσφύγων στην Großhansdorf, την Ahrensburg και το Reinfeld.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο 17χρονος ύποπτος, είχε εκπαιδευτεί να χρησιμοποιεί κάθε είδους όπλα (ήταν ειδικός και σε εκρηκτικές ύλες) στην ντε φάκτο πρωτεύουσα της Ίσιδας, τη Raqqa, πριν περάσει στην Ευρώπη από την Τουρκία.

Και οι τρεις, με πλαστά διαβατήρια, άφησαν τη Συρία τον Οκτώβριο του 2015 την ίδια ακριβώς περίοδο, με την αναχώρηση των βομβιστών αυτοκτονίας που έσπειραν τον τρόμο, στο Παρίσι τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.

Μάλιστα σύμφωνα με τον independent.co.uk και οι τρεις μαζί με δύο από τους επτά τρομοκράτες του αυτοαποκαλούμενου Χαλιφάτου, που αιματοκύλισαν το Παρίσι, πέρασαν από την Τουρκία στην Ευρώπη, πατώντας πρώτα ελληνικό έδαφος, μέσω του νησιού της Λέρου, απ’ όπου συνέχισαν το ταξίδι τους για το Παρίσι.

Οι δύο συνταξιδιώτες τους που συμμετείχαν στο σχέδιο επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου, δεν εντοπίστηκαν κατά τη διαδικασία ελέγχου τους στη Λέρο.

Το Νοέμβριο του 2015 στο Παρίσι, ημέρα Παρασκευή και 13 (οι επιθέσεις αναφέρονται πλέον και ως οι επιθέσεις 13/11) βομβιστές αυτοκτονίας προχώρησαν σε μια σειρά συντονισμένων τρομοκρατικών επιθέσεων στο βόρειο προάστιο του Παρισιού, Σεν Ντενί.

Στις 21:16 (τοπική ώρα), τρεις βομβιστές αυτοκτονίας χτύπησαν έξω από το Stade de France στο Σεν Ντενί, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ποδοσφαίρου.

Αυτή η επίθεση ακολουθήθηκε από αρκετές μαζικές εκτελέσεις και μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας, σε καφέ και εστιατόρια. Οι ένοπλοι πραγματοποίησαν μετά και μια ακόμα, παίρνοντας ομήρους σε μια συναυλία στο θέατρο Bataclan. Οι επιτιθέμενοι πυροδότησαν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι, όταν η αστυνομία έκανε έφοδο στο θέατρο.

Σκοτώθηκαν συνολικά 130 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 89 στο θέατρο Bataclan. Άλλοι 368 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 80-99 από αυτούς πιο σοβαρά. Επτά από τους επιτιθέμενους σκοτώθηκαν.

Οι επιθέσεις αυτές ήταν οι πιο θανατηφόρες στη Γαλλία από το Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Γαλλία βρισκόταν ήδη σε υψηλή επιφυλακή, μετά τις επιθέσεις τον Ιανουάριο του 2015 στα γραφεία Charlie Hebdo και ένα εβραϊκό σούπερ μάρκετ στο Παρίσι, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν συνολικά 17 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 22, συμπεριλαμβανομένων πολιτών και αστυνομικών.

Το Ισλαμικό Χαλιφάτο του Ιράκ και η Levant (ISIL) ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις, αναφέροντας ότι όλα αυτά έγιναν σε αντίποινα για τις γαλλικές αεροπορικές επιδρομές σε στόχους του ISIL στη Συρία και το Ιράκ.

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης