Αποκαλυπτική είναι η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Ν. Σουδάν, το οποίο βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση λόγω της έντονης αντιπαλότητας με το Σουδάν για τη διαχείριση κοιτασμάτων πετρελαίου σε διασυνοριακές περιοχές.

Ειδικότερα, γίνεται λόγος για συνεχή ροή παράνομων όπλων προς τη συγκεκριμένη χώρα από τις 9 Ιουλίου, όταν και αναγνωρίστηκε επίσημα ως ανεξάρτητο κράτος με πρωτεύουσα την Τζούμπα. Σύμφωνα με το περιεχόμενο της έκθεσης, η πλειονότητα των όπλων προέρχεται από την Κίνα, την Ουκρανία και από την περιοχή των συνόρων με το Σουδάν, οδηγώντας σε κλιμάκωση των συγκρούσεων ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και ένοπλες οργανώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, σημειώνεται ότι στη διάρκεια των συγκρούσεων ανάμεσα στα δύο κράτη παρατηρούνται σοβαρές παραβιάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ειδικά στην Κομητεία Μεγιόμ και στο Κρατίδιο της Ενότητας στο Νότιο Σουδάν, όπου το εμπόριο όπλων γίνεται ανεξέλεγκτα, οδηγώντας στον θάνατο χιλιάδες ανθρώπους.

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να σταματήσουν αμέσως να προμηθεύουν το Νότιο Σουδάν με συμβατικά όπλα, τα οποία χρησιμοποιούνται για παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» τόνισε στη διάρκεια των συμπερασμάτων ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Αφρική.

Διαβάστε επίσης:
Τεράστιο το κύμα προσφύγων στο Ν. Σουδάν, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 5 Ιουνίου 2012, 03:35
Απόσυρση στρατευμάτων του Σουδάν από το Αμπιέι, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 30 Μαΐου 2012, 07:08

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης