Το μήνυμά του για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, όπως τη διδάσκει στην Αφρική το Παλαίφατο Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας, μετέφερε σήμερα ο Πατριάρχης Θεόδωρος, κηρύττοντας κατά την Κυριακή της Ορθοδοξίας, μέσα από τον ναό – σύμβολο της αιγυπτιώτικης ομογένειας, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

«Δεν κλείσαμε την Ορθοδοξία σε όμορφα εικονοστάσια. Αυτήν την ορθοδοξία κηρύττουμε στα πέρατα της αφρικανικής ηπείρου», είπε χαρακτηριστικά ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, επισημαίνοντας με τον τρόπο αυτό ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αφρικής δεν παραμένει σε μία θεωρητική διάσταση της πίστεως, αλλά τη βιώνει ακόμη περισσότερο μέσα από το λαό αυτό που αναζητά περισσότερο από πολλές άλλες περιοχές του πλανήτη τα διδάγματα του Ευαγγελίου. «Και αυτήν την Κυριακή της Ορθοδοξίας αφιερώνουμε στην ιεραποστολή», τόνισε ο Πατριάρχης Θεόδωρος, κατά τη Θεία Λειτουργία, πλαισιούμενος από τον Πατριαρχικό Επίτροπο Αλεξανδρείας και Μητροπολίτη Άκκρας (Γκάνας) κ. Νάρκισσσο, καθώς και από το νέο Έξαρχο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας στην Κύπρο, τον Επίσκοπο Νιτρίας κ. Νικόδημο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Αθανάσιου Κοτσιώνη και του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Εδμόνδου Κασιμάτη, της Προεδρεύουσας της Κυπριακής εν Αιγύπτω Αδελφότητας κας Μαίρης Φορμόζη και εκπροσώπων παροικιακών σωματείων, ο Πατριάρχης Θεόδωρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ρόλο που έπαιξε κατά καιρούς η Αλεξανδρινή Εκκλησία, δίνοντας μέσα από τους εκπροσώπους της, πολλά μηνύματα για τα κρίσιμα θέματα της Ορθοδοξίας κατά τις Οικουμενικές Συνόδους.

Παράλληλα, ο Πατριάρχης Θεόδωρος συνεχάρη τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Εδμόνδο Κασιμάτη, που με την Κοινοτική Επιτροπή ετέλεσαν σήμερα το Μνημόσυνο των αειμνήστων Ευεργετών, Δωρητών και Προέδρων του πρεσβυγενούς παροικιακού οργανισμού, εξυμνώντας το έργο των προγόνων του Αλεξανδρινού ελληνισμού. Μία συγκινητική εκδήλωση, στην οποία έδωσαν επίσης το τιμητικό παρών ο Πρόεδρος του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Αλεξανδρείας κ. Βύρωνας βαφειάδης, η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Αλεξανδρείας κα Αλίκη Αντωνίου, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας «Πτολεμαίος Α΄» Λιλίκα Θλιβίτου και άλλοι επίσημοι.

Τέλος, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος καλωσόρισε το νέο Έξαρχο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κύπρο, τον Επίσκοπο Νιτρίας κ. Νικόδημο, απονέμοντάς του επίσημα το εν λόγω Οφφίκιο του Εξάρχου του ιεραποστολικού Πατριαρχείου στη Λευκωσία, και ζητώντας του, άμα τη αφίξει του από αύριο στη Μεγαλόνησο, να μεταφέρει στην Κυπριακή Εκκλησία το γεγονός ότι το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αγαπάει αυτήν την ευλογημένη γωνιά της Μεσογείου, το νησί των αγίων, την Κύπρο, αυτό «το χρυσοπράσινο φύλλο μέσα στου Αιγαίου τα νερά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης