Με την ίδια του τη ζωή πλήρωσε τη διαμαρτυρία που έκανε ένας 40χρονος Νιγηριανός για τις συνθήκες κράτησής του στο κέντρο κράτησης Ομούρα που βρίσκεται στο νησί Κιουσού στην Ιαπωνία.

Ο άτυχος άνδρας πέθανε στις 24 Ιουνίου έπειτα από 50 ημέρες απεργίας πείνας, ανακοίνωσε επίσημα η ιαπωνική υπηρεσία μετανάστευσης. Ο ίδιος είχε χάσει 13 κιλά σε διάστημα περίπου τριών  εβδομάδων, ενώ σύμφωνα με τον δικηγορικό σύλλογο της Ιαπωνίας, πρόκειται για τον δέκατο τέταρτο θάνατο σε ιαπωνικό κέντρο κράτησης από το 2007.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 40χρονος που είχε εισέλθει στην Ιαπωνία το 2000, κρίθηκε ένοχος για κλοπή. Το 2015 αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους και στη συνέχεια τοποθετήθηκε σε κέντρο κράτησης της Οζάκα, όπου έλαβε την εντολή για την απέλασή του. Από το 2016 βρισκόταν στο κέντρο Ομούρα, όπου τελικά άφησε την τελευταία του πνοή.  

«Οι συνθήκες κράτησης επιδεινώθηκαν», κατήγγειλε ο δικηγορικός σύλλογος της Ιαπωνίας τον Αύγουστο, ενώ κατήγγειλε ότι μετά το θάνατό του, η υπηρεσία μετανάστευσης άφησε ελεύθερους τους απεργούς πείνας και τους συνέλαβε πάλι δύο εβδομάδες αργότερα.

Περίπου 200 μετανάστες που κρατούνται στην Ιαπωνία έχουν αρνηθεί να δεχθούν τροφή τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Από αυτούς 36 άτομα εξακολουθούσαν να κάνουν απεργία πείνας, σύμφωνα με την υπηρεσία μετανάστευσης της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ιαπωνία δέχεται πολύ λίγους μετανάστες και αιτούντες άσυλο, από τους οποίους ζητεί μεγάλο αριθμό αποδεικτικών και δικαιολογητικών εγγράφων, ενώ οι μετανάστες κρατούνται συχνά για μεγάλα χρονικά διαστήματα αναμένοντας να εξεταστεί η υπόθεσή τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης