Zougla Newsroom 

Με ένα τσιγάρο μονίμως κρεμασμένο από τα χείλη του και μία φωτογραφική μηχανή Leica κρεμασμένη από τον ώμο του ο Tim Page ήταν ο φωτορεπόρτερ που έφερε τον πόλεμο στο Βιετνάμ και την κατάσταση σε ολόκληρη την Ινδοκίνα μέσα στα σπίτια μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γεννημένος Βρετανός που κάποια στιγμή προτίμησε να ζήσει στην Αυστραλία έκανε πράξη το σλόγκαν που ο ίδιος διατύπωσε. «Κάθε φωτογραφία για τον πόλεμο είναι μία ενέργεια κατά του πολέμου», είχε πει κάποια στιγμή.

Από νεαρός πήρε το μπογαλάκι του και ταξίδεψε στην Ινδοκίνα. Έφθασε στο Λάος όταν ακόμη κανείς εδώ στην Ευρώπη δεν ήξερε καλά καλά που πέφτει αυτή η χώρα. Άρχισε να εργάζεται σαν φωτογράφος στο Γαλλικό Πρακτορείο AFP και μετά στο UPI.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μάτι του σε συνδυασμό με τον φακό της Leica έκαναν θαύματα. Ο Φράνσις Φόρντ Κόπολα εμπνεύστηκε τον ρόλο του δημοσιογράφου – φωτορεπόρτερ στην ταινία «Αποκάλυψη τώρα» από την δουλειά του Tim Page.

Τον ρόλο αυτό ανέλαβε να ερμηνεύσει ο Dennis Hopper με το γνωστό σε όλους τρελό βλέμμα του. Ας μην ξεχνάμε πώς ο Dennis Hopper σπούδασε στο Astor’s Studio. Όπως και ο Marlon Brando άλλωστε. Οι σοβαρές ερμηνείες δεν είναι ουρανοκατέβατες.

Ο Tim Page πέθανε σε ηλικία 78 ετών. Τα πολεμικά στιγμιότυπα που τα «αποκρυστάλλωσε» μέσα σε ένα frame έκαναν τον γύρο του κόσμου μέσα από δημοσιεύματα, αφιερώματα και αναλύσεις.

Ο πόλεμος πέρα από τα θεαματικά στιγμιότυπα, έχει  μία καθημερινότητα. Μία ρουτίνα θα τολμούσαμε να πούμε. Μία ρουτίνα που σκοτώνει και μία καθημερινότητα βαρβαρότητας που αφήνει ανεξίτηλα σημάδια στις ψυχές των ανθρώπων και όχι μόνον στους πολεμιστές.

Το είπαν «Σύνδρομο ή Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες» .Οι επιστημονικοί όροι συχνά αποδίδουν με ψυχρότητα την ουσία. Και η ουσία είναι πώς κανείς μα κανείς δεν μπορεί να αντέξει στο τέλος την απανθρωπιά ακόμη και της λιγότερο επικίνδυνης πολεμικής πράξης. Ο πόλεμος είναι αρρώστια και οι φωτογραφίες του Tim Page είναι αυτές που υπενθυμίζουν διαρκώς αυτήν την πραγματικότητα.

Dennis Hopper και  Marlon Brando στο  Apocalypse Now

Πηγή φωτογραφιών: theguardian.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης