Απεβίωσε το Σάββατο ο τέως πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν, σε ηλικία 85 ετών, στο ιατρικό κέντρο Sheba στο προάστιο Τελ Χασόμερ του Τελ Αβίβ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σαρόν βρισκόταν σε κώμα από το 2006, ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο που είχε υποστεί. Την είδηση του θανάτου του τη μετέδωσε το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.

Η κατάσταση της υγείας του άρχισε να επιδεινώνεται πριν από ενάμιση μήνα, όταν αποσταθεροποιήθηκε και υποβλήθηκε σε κατεπείγουσα χειρουργική επέμβαση, συνέπεια της οποίας φέρεται να είναι το πρόβλημα που εμφάνισε στη λειτουργία των νεφρών.

Η οικογένειά του είχε αποφασίσει να διατηρήσει τον Σαρόν στη ζωή με μηχανική υποστήριξη, παρότι έκτοτε δεν είχε δώσει καμιά ένδειξη ότι θα μπορούσε να ανανήψει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Ynet (την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Γεντιότ Αχαρονότ»), ο Σαρόν είχε μεταφερθεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας πριν από έναν μήνα, Η κατάστασή του είχε σταθεροποιηθεί, αλλά τις τελευταίες ημέρες παρουσίασε «σημαντική επιδείνωση». Κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων από τότε που ξεκίνησε η αισθητή επιδείνωση την περασμένη εβδομάδα, ο Ζεβ Ρότσταϊν, διευθυντής του Ιατρικού Κέντρου Σέμπα κοντά στο Τελ Αβίβ, δήλωσε ότι η κατάσταση του καρδιαγγειακού συστήματος του Σαρόν είναι σταθερή, αλλά η κατάσταση των υπόλοιπων οργάνων του επιδεινώνεται σταδιακά.

«Εκτός αν συμβεί ένα θαύμα, η κατάστασή του θα χειροτερεύει μέρα με τη μέρα. Εξακολουθούμε να την χαρακτηρίζουμε κρίσιμη με άμεσο κίνδυνο για τη ζωή του» είπε ο Ρότσταϊν και πρόσθεσε ότι στο πλευρό του Σαρόν βρίσκονται οι δύο γιοι του.

Ο Αριέλ Σαρόν είχε υποστεί βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο και εγκεφαλική αιμορραγία στις 4 Ιανουαρίου 2006, εν μέσω της εκστρατείας του για να επανεκλεγεί πρωθυπουργός. Ήταν τότε ιδιαίτερα δημοφιλής στο Ισραήλ και προβλεπόταν ότι θα κέρδιζε τις εκλογές επικεφαλής του κεντρώου κόμματος Καντίμα.

Ο Σαρόν, πρώην στρατιωτικός, πρωθυπουργός από το 2001 ως το 2006, πιστώνεται την πρωτοβουλία για την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005.

Η πορεία του Σαρόν

Ο Αριέλ Σαρόν (γεννημένος ως Αριέλ Σάινερμαν στις 26 Φεβρουαρίου 1928) υπήρξε πολιτικός και πρώην στρατηγός που χρημάτισε 11ος πρωθυπουργός του Ισραήλ, θέση την οποία εγκατέλειψε κατόπιν εγκεφαλικού επεισοδίου που υπέστη και το οποίο τον έριξε σε κώμα, στο οποίο και βρίσκεται από τις 4 Ιανουαρίου 2006.

Υπήρξε διοικητής στον ισραηλινό στρατό (σ.σ.: Τζαχάλ) από την σύστασή του το 1948. Συμμετείχε στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας του 1948, στη σφαγή στην Κίμπια το 1953, στον Πόλεμο του Σουέζ το 1956, στον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967 και στον Πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973. 

Μετά την συνταξιοδότησή του από τον στρατό, εντάχθηκε στο ακροδεξιό κόμμα Λικούντ, χρηματίζοντας σε αρκετά υπουργικά πόστα στις κυβερνήσεις του κόμματος τις περιόδους ’77-’92 και ’96-’99. Το 2000 έγινε αρχηγός του Λικούντ, υπηρετώντας ως πρωθυπουργός του Ισραήλ από το 2001 έως το 2006.

Ο Σαρόν θεωρείτο εθνικός πολεμικός ήρωας για την πλειοψηφία των Ισραηλινών, τόσο όσον αφορά τη στρατιωτική του δράση όσο και την πολιτική του, καθώς είχε ρόλο σχεδόν σε κάθε πολεμική σύρραξη.

Στον Αραβικό κόσμο τον αποκαλούσαν «Σφαγέα της Βηρυττού» μετά την εισβολή στον Λίβανο το 1982 επί υπουργίας του στην Εθνική Άμυνα του Ισραήλ.

Ήταν ομολογουμένως κομβική φιγούρα σχεδόν σε όλα τα σημαντικά γεωπολιτικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένης και της απόφασής του να αφήσει σε παλαιστινιακό έλεγχο τη Γάζα και μέρος της Δυτικής Όχθης.

Οι πολιτικοί κύκλοι τού είχαν κολλήσει το παρατσούκλι «Η μπουλντόζα» λόγω της ατρόμητης στάσης του και της ικανότητάς του να φέρνει εις πέρας σχεδόν οποιαδήποτε αποστολή αναλάμβανε.

Διαβάστε επίσης Πέθανε ο τέως πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν σε ηλικία 85 ετών, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2014, 14:31

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά – Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης