Την τελευταία του πνοή άφησε, σε ηλικία 83 ετών, ο υπερασπιστής του δικαιώματος στην ευθανασία, Τζακ Κεβόρκιαν.

O Κεβόρκιαν, γιατρός στο επάγγελμα, έγινε στις δεκαετίες του 1980 και του 1990 το δημόσιο πρόσωπο όσων πιστεύουν ότι είναι δικαίωμα ενός ασθενή που υποφέρει να βάλει τέλος στη ζωή του, όποτε το επιθυμεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 1987 δημοσίευσε μικρές αγγελίες σε εφημερίδες του Ντιτρόιτ, με τις οποίες διαφημιζόταν ως «σύμβουλος θανάτου». Σάλο προκάλεσε το 1990 η δημοσιοποίηση των τελευταίων στιγμών ηλικιωμένης γυναίκας που έπασχε από αλτσχάιμερ και επέλεξε να αυτοκτονήσει. Ο Κεβόρκιαν κατηγορήθηκε για φόνο, αλλά η δίκη δεν έγινε ποτέ, καθώς η νομοθεσία του Μίσιγκαν δεν προέβλεπε την τιμωρία όσων βοηθούν αυτοκτονία. Έχασε, όμως, την άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Τα επόμενα οκτώ χρόνια βοήθησε 130 ασθενείς να πεθάνουν. Οι επικριτές του τονίζουν ότι πολλοί από αυτούς δεν έπασχαν από μη ιάσιμες ασθένειες και του προσάπτουν ότι δεν εξάντλησε τα περιθώρια, πριν συμφωνήσει στη λύση της αυτοκτονίας.

Ο Κεβόρκιαν καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 10-25 ετών και αποφυλακίστηκε με αναστολή το 2007, υπό τον όρο ότι δεν θα ξαναβοηθήσει άνθρωπο να αυτοκτονήσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης