Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα το πρωί στην Μπολόνια ο θρυλικός αρχιμουσικός, Κλάουντιο Αμπάντο. Ο θάνατος τον βρήκε σε ηλικία 80 ετών, ύστερα από μακρά ασθένεια ενώ περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από τις ακριβείς συνθήκες αναμένεται να γίνουν γνωστές αργότερα.

Στην διάρκεια της λαμπερής καριέρας του ο Αμπάντο διετέλεσε, μεταξύ άλλων, μουσικός διευθυντής της Σκάλας του Μιλάνου, βασικός αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας του Λονδίνου, βασικός αρχιμουσικός της Συμφωνικής του Σικάγου, μουσικός διευθυντής της Κρατικής Όπερας της Βιέννης αλλά και βασικός αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Βερολίνου στο διάστημα 1989-2002 όπου διαδέχτηκε τον Χέρμπερτ φον Κάραγιαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προσφάτως, ο Αμπάντο και προκειμένου να τιμηθεί η συνεισφορά του στην διάδοση της ιταλικής κουλτούρας αλλά και η λαμπρή παγκόσμια διαδρομή του , είχε ανακηρυχθεί ισόβιος γερουσιαστής από τον ιταλό Πρόεδρο, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Αποδεχόμενος την τιμή που του έγινε, ο αρχιμουσικός δεν είχε παραλείψει να εκφράσει την ανησυχία του περί του αν η επιδείνωση της υγείας του θα του επέτρεπε να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του.

Γεννημένος στο Μιλάνο στις 26 Ιουνίου 1933, πήρε τα πρώτα του μαθήματα στην μουσική από τον πατέρα του, Μικελάντζελο Αμπάντο. Έχοντας ολοκληρώσει έναν κύκλο σπουδών πιάνου, σύνθεσης και διεύθυνσης ορχήστρας στο Ωδείο του Μιλάνου σε ηλικία 16 ετών, συνέχισε με σπουδές διεύθυνσης ορχήστρας στην Ακαδημία Μουσικής της Βιέννης, με δάσκαλο τον Χανς Σβαρόφσκι. Το 1958 κέρδισε τον διεθνή διαγωνισμό διεύθυνσης ορχήστρας Κουσεβίτσκι στο Μουσικό Φεστιβάλ Tanglewood, γεγονός το οποίο του εξασφάλισε σειρά εμφανίσεων στην Ιταλία. Το 1963, κέρδισε επίσης τον διαγωνισμό διεύθυνσης ορχήστρας “Δημήτρης Μητρόπουλος” , πράγμα που του επέτρεψε να εργαστεί για πέντε μήνες με την Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης.

Ο Αμπάντο έκανε το ντεμπούτο του στην Σκάλα του Μιλάνου το 1960 και διετέλεσε μουσικός διευθυντής στο διάστημα 1968-1986, όπου διηύθυνε όχι μόνο το παραδοσιακό ιταλικό ρεπερτόριο αλλά επεκτάθηκε και στην σύγχρονη όπερα και συμφωνική μουσική. Ο ίδιος ίδρυσε την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σκάλας το 1982 για την παρουσίαση του ορχηστρικού ρεπερτορίου σε συναυλίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2000, ενώ ήδη είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να αποχωρήσει από το “τιμόνι” της Φιλαρμονικής του Βερολίνου το 2002, οπότε και έληγε το συμβόλαιό του, ο Αμπάντο προσβλήθηκε από καρκίνο του στομάχου. Υπεβλήθη σε θεραπεία κι επέστρεψε στο πόντιουμ. Μετά την θητεία του στο Βερολίνο, ίδρυσε την Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Λουκέρνης το 2003 με την οποία έδωσε πολλές συναυλίες που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Έναν χρόνο αργότερα, ίδρυσε την Ορχήστρα Μότσαρτ της Μπολόνια με την οποία αναμένετο και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Άνοιξη του 2014. Προ ημερών, ωστόσο, το εν λόγω σύνολο ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την λειτουργία του. Πολυβραβευμένος εντός και εκτός Ιταλίας, ο Αμπάντο ήταν επίσης γνωστός για το ενδιαφέρον και την αγάπη του για τους νέους μουσικούς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης