Πέθανε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης ο πρόεδρος της Ζάμπια, Μάικλ Σάτα, σε ηλικία 77 ετών. Την είδηση δημοσίευσε το BBC επικαλούμενο πηγές της οικογένειας του προέδρου.

Ο πρόεδρος της Ζάμπια πέθανε σε νοσοκομείο του Λονδίνου όπου υποβαλλόταν σε θεραπεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η είδηση αληθεύει. Χάσαμε τον πρόεδρο. Ο εκτελών χρέη προέδρου θα κάνει σύντομα ανακοίνωση», δήλωσε κυβερνητική πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Ωστόσο οι αρχές στην πρωτεύουσα Λουζάκα δεν επιβεβαίωσαν αμέσως την είδηση.

«Πηγές» στους κόλπους της κυβέρνησης επιβεβαίωσαν τον θάνατο του προέδρου, ανέφερε η ανεξάρτητη εφημερίδα Zambia Reports, ενώ η ιστοσελίδα Zambian Watchdog δημοσίευσε ότι η είδηση «επιβεβαιώθηκε 100%».

Πληροφορίες εδώ και αρκετό καιρό έκαναν λόγο για βαριά ασθένεια του Σάτα. Ο ίδιος δεν είχε εμφανιστεί δημόσια από τότε που επέστρεψε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον περασμένο μήνα, όπου δεν μπόρεσε να εκφωνήσει την ομιλία που είχε ετοιμάσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν είμαι νεκρός», είχε δηλώσει ενώπιον του κοινοβουλίου στις 19 Σεπτεμβρίου σε μια σπάνια δημόσια εμφάνιση.

Είχε μεταβεί στο Λονδίνο, πριν από μια εβδομάδα για να υποβληθεί σε θεραπεία.

Ο Σάτα ανακηρύχθηκε πρόεδρος της χώρας στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2011, νικώντας τον απερχόμενο Ρουπία Μπάντα, έπειτα από μια εκλογική διαδικασία που αμαυρώθηκε από επεισόδια βίας. Ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε γίνει γνωστός με το προσωνύμιο «βασιλική κόμπρα» λόγω των «δηλητηριωδών» σχολίων του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης