Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Άλμπερτ Ρέινολντς

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 21 Αυγούστου 2014, 11:41
Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Άλμπερτ Ρέινολντς
Ο Άλμπερτ Ρέινολντς, πρώην πρωθυπουργός της Ιρλανδίας και βασικός αρχιτέκτονας της ιστορικής εκεχειρίας του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA) τo 1994, πέθανε σήμερα σε ηλικία 81 ετών, μετέδωσε η ιρλανδική τηλεόραση. Ο Ρέινολντς εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά το 1977 με το Φιάνα Φάιλ, το κόμμα της ιρλανδικής κεντροδεξιάς, και κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του κατείχε πολλές υπουργικές θέσεις.

Διετέλεσε επίσης δύο φορές πρωθυπουργός, το 1992 και στη συνέχεια την περίοδο 1993-1994. Τότε διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στις ευαίσθητες παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στην ιστορική κατάπαυση του πυρός εκ μέρους του IRA, πρώτο βήμα στην ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία. Ο Ρέινολντς παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία το Νοέμβριο του 1994, μετά την διάλυση του κυβερνητικού του συνασπισμού με τους Εργατικούς. Από την πολιτική αποχώρησε το 2002.

«Οι βασικοί μου στόχοι όταν έγινα πρωθυπουργός ήταν να επιτύχω την κήρυξη μιας εκεχειρίας και την ειρήνευση στη Βόρεια Ιρλανδία, την ανάπτυξη της ιρλανδικής οικονομίας και δράση κατά της ανεργίας», είχε δηλώσει. «Είναι σπάνιο για έναν εθνικό ηγέτη να ζήσει αρκετά χρόνια για να πραγματώσει τους στόχους του και από την άποψη αυτή, ήμουν πολύ τυχερός», είχε προσθέσει. Ο Ρέινολντς γεννήθηκε το 1932 και μεγάλωσε στο μικρό χωριό Ρούσκι της κεντρικής Ιρλανδίας. Ο εκλιπών έπασχε από Αλτσχάιμερ, όπως είχε αποκαλύψει πρόσφατα ο γιος του, ο Φίλιπ.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 21 Αυγούστου 2014, 11:45