Πέθανε ο συνθέτης του «Πιανίστα»

Πέθανε ο συνθέτης του «Πιανίστα»
Ο Βόιτσεκ Κίλαρ, ο Πολωνός συνθέτης που συνέθεσε τη μουσική για ταινίες σκηνοθετών του κινηματογράφου όπως του Αντρέι Βάιντα, του Ρομάν Πολάνσκι και του Φράνσις Κόπολα, απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 81 ετών, μετέδωσε ο δημόσιος ραδιοσταθμός της Πολωνίας.

Η μουσική του για τον «Πιανίστα» του Γαλλοπολωνού σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι κέρδισε το 2002 το βραβείο Σεζάρ καλύτερης μουσικής γραμμένης για ταινία.

Το 1992, η Αμερικανική Ένωση Συνθετών και Συγγραφέων στο Λος Άντζελες τον τίμησε για τη μουσική του στην ταινία «Δράκουλας» του Φράνσις Φορντ Κόπολα.

«Ένας εξαιρετικός άνθρωπος μας άφησε, υπήρξε μια από τις πιο σημαντικές φυσιογνωμίες του πολωνικού πολιτισμού» δήλωσε μετά την ανακοίνωση του θανάτου του ο Βάλντεμαρ Νταμπρόφσκι, διευθυντής της Όπερας της Βαρσοβίας.

Ο Βόιτσεκ Κίλαρ, εκτός από τη μουσική για δεκάδες ταινίες, συνέθεσε συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου και έργα για σολίστες.

Ωστόσο οι μουσικές του για ταινίες τον έκαναν πολύ δημοφιλή στην Πολωνία και στον υπόλοιπο κόσμο, όπως το περίφημο βαλς του για την ταινία «Η Γη της Επαγγελίας» του Αντρέι Βάιντα.

Ο Βόιτσεκ Κίλαρ γεννήθηκε το 1932 στο Λβιβ, πολωνική πόλη πριν από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία σήμερα βρίσκεται στη δυτική Ουκρανία. Μετά τον πόλεμο έζησε στο Κατοβίτσε (νότια Πολωνία), όπου σπούδασε στη Μουσική Ακαδημία του Κατοβίτσε και στη συνέχεια στο Παρίσι, με τη Γαλλίδα πιανίστρια και παιδαγωγό Νάντια Μπουλανζέ.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου 2013, 16:23