Ο Μπέρνι Μάντοφ, ο χρηματιστής που ομολόγησε την ενοχή του για την ενορχήστρωση του μεγαλύτερου σχήματος Πόντσι στην ιστορία, πέθανε σε ομοσπονδιακή φυλακή νωρίς την Τετάρτη σε ηλικία 82 ετών, σύμφωνα με ρεπορτάζ του AP.

Ο Μάντοφ πέθανε από φυσικά αίτια, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πέρυσι, οι δικηγόροι του κατέθεσαν αίτηση αποφυλάκισης, λέγοντας ότι υποφέρει από νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και άλλες χρόνιες ιατρικές παθήσεις, ωστόσο το αίτημα απορρίφθηκε. 

Ο Μπ. Μάντοφ ενορχήστρωσε τη μεγαλύτερη επενδυτική απάτη στην ιστορία των ΗΠΑ και είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 150 ετών για το σχήμα Ponzi, το οποίο ξεκίνησε στις αρχές του 1970, εξαπατώντας 37.000 ανθρώπους σε 136 χώρες για τέσσερις δεκαετίες. Συνελήφθη στις 11 Δεκεμβρίου του 2008. Την προηγούμενη ημέρα είχε ομολογήσει την απάτη στους δύο γιους του, Μαρκ και Άντριου, οι οποίοι ειδοποίησαν τις αστυνομικές αρχές. 

Στις 12 Μαρτίου 2009, ομολόγησε την ενοχή του για 11 ομοσπονδιακά εγκλήματα και τρεις μήνες αργότερα καταδικάστηκε στη μέγιστη ποινή: 150 χρόνια φυλάκισης και αποζημίωση 170 δισ. δολαρίων. Στο δικαστήριο, επέμεινε ότι ήταν όλα δική του ιδέα, ότι η οικογένειά του δεν ήξερε τίποτα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για το μεγαλύτερο σχήμα Πόντσι παγκοσμίως και τη μεγαλύτερη οικονομική απάτη στην ιστορία των ΗΠΑ. Οι εισαγγελείς υπολόγισαν ότι η απάτη ανερχόταν σε 64,8 δισεκατομμύρια δολάρια με βάση τα ποσά στους λογαριασμούς των 4.800 πελατών του Μάντοφ από τις 30 Νοεμβρίου 2008. 

Μεταξύ των χιλιάδων θυμάτων του Μάντοφ ήταν οι ηθοποιοί Κέβιν Μπέικον, Κίρα Σέντγουικ και Τζον Μάλκοβιτς.

«Ο Μπέρνι, έως τον θάνατό του, ζούσε με τύψεις για τα εγκλήματά του», δήλωσε ο δικηγόρος του Μάντοφ Μπράντον Σαμπλ σε μια ανακοίνωση.

O όρος «Σχήμα Πόντσι» (Ponzi Scheme) αναφέρεται σε οποιαδήποτε χρηματική απάτη στηρίζεται σε «πυραμίδα» επενδυτών. Η πυραμίδα επενδυτών αποτελεί ένα παράνομο επενδυτικό σχήμα που περιλαμβάνει την πληρωμή απόδοσης σε επενδυτές από τα χρήματα που πληρώνονται από μεταγενέστερους επενδυτές, αντί από τα καθαρά κέρδη που συγκεντρώνονται από πραγματικές πωλήσεις. 

Συγκεκριμένα εικονικές επιχειρήσεις λειτουργούν ως φενάκη του εκάστοτε απατεώνα που διαχειρίζεται την απάτη χρησιμοποιώντας τα κεφάλαια νέων επενδυτών για να καλύψει τα κενά που αφήνει πίσω της η υπεξαίρεση χρημάτων από τους παλαιότερους επενδυτές. Ο στόχος της οποίας εικονικής επιχείρησης ή ατόμου είναι να πείσει κάποιους ανθρώπους να επενδύσουν σε κάτι, ενδεχομένως και μη διευκρινίσιμο προϊόν, με την υπόσχεση εγγυημένης απόδοσης.

Σε αυτές τις περιπτώσεις το κίνητρο επένδυσης αφορά υψηλά επιτόκια και κατ’ επέκταση η αποπληρωμή των επενδυτών δημιουργεί δικλείδες επενδυτικής ασφαλείας για υποψηφίους επενδυτές που συρρέουν να επενδύσουν. Όπως γίνεται σαφές η ανατροφοδότηση της πυραμίδας – συστήματος απαιτεί όλο και περισσότερους επενδυτές πράγμα που αποδεικνύει μελλοντικά τη βραχυβιότητα της διαδικασίας αυτής και του όλου σχεδίου. Μπορεί να συνεχίζεται θεωρητικά επ΄ άπειρον ή έστω για όσο καιρό εισρέουν νέα κεφάλαια. Το είδος αυτής της απάτης πήρε «τιμητικά» το όνομα του πρώτου διδάξαντος, του Ιταλού Τσαρλς Πόντσι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης