Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν το Σάββατο στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις Ασφαλείας της ασιατικής χώρας.

Αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και νερού υπό πίεση προκειμένου να απομακρύνουν από το κέντρο της Κουάλα Λουμπούρ το συγκεντρωμένο πλήθος, το οποίο ζητούσε τη διενέργεια δίκαιων και αδιάβλητων εκλογών. Τα επεισόδια ξεκίνησαν περιμετρικά της ιστορικής πλατείας, Μερντέκα (Αλεξαρτησία), σε κεντρικά σημεία της οποίας είχαν τοποθετηθεί νωρίτερα συρματοπλέγματα και οδοφράγματα στην προσπάθεια των αστυνομικών να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να πλησιάσουν.

Παρόλο που ο Συνασπισμός για Ελεύθερες και Δίκαιες Εκλογές, που οργάνωσε τη διαδήλωση, είχε διαβεβαιώσει ότι θα σεβαστεί σχετική απαγόρευση των Αρχών για την προσέγγιση της πλατείας (μετά τα βίαια επεισόδια στην τελευταία μεγάλη συγκέντρωση, τον Ιούλιο του 2011), αρκετοί άνθρωποι επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να φθάσουν στο κέντρο της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτιμάται πως περισσότεροι από 25.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στην πορεία διαμαρτυρίας.

Δείτε το video…

Πιθανή η αναβολή των εκλογών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κυβερνών κόμμα βρίσκεται ανελλιπώς στην εξουσία τα τελευταία 55 χρόνια, με τους πολιτικούς αναλυτές να εκτιμούν πως ο πρωθυπουργός της ασιατικής χώρας, Najib Razak, θα προκηρύξει εκλογές για τον Μάρτιο του 2013.

Ωστόσο, όπως μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, υπάρχει ένα ενδεχόμενο τα χθεσινά βίαια επεισόδια να οδηγήσουν σε αναβολή της προκήρυξης των εκλογών, η οποία κανονικά είναι προγραμματισμένη να γίνει τον προσεχή Ιούνιο.

Εν τω μεταξύ, έντονες είναι οι αντιδράσεις στελεχών του κυβερνώντος κόμματος για την επιθυμία του Najib Razak να «χαλαρώσει» τα σκληρά μέτρα Ασφαλείας, προωθώντας παράλληλα αλλαγές στον εκλογικό νόμο. Όπως υποστηρίζουν ορισμένοι εξ αυτών, τέτοιες ενέργειες ενδεχομένως να «απειλήσουν την πολυετή κυριαρχία του κόμματος».

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Χιλιάδες διαδηλωτές στην Κουάλα Λουμπούρ ζητούν δίκαιες εκλογές, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 28 Απριλίου 2012, 09:05

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης