Τουλάχιστον 200 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια ευρείας στρατιωτικής επιχείρησης που ξεκίνησε αργά το βράδυ της Παρασκευής και συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου στην πόλη Χομς στο κεντρικό τμήμα της Συρίας, μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες μέσα από συνοικίες της πόλης αναφέρει πως κυβερνητικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν όλμους κατά θέσεων μελών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού την ίδια στιγμή που τεθωρακισμένα οχήματα βομβάρδιζαν σπίτια στη συνοικία αλ Χαλίντια.

Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το Al Jazeera, ο ακτιβιστής Hadi al-Abdallah ανέφερε πως αφορμή γι αυτή την «αληθινή σφαγή» αποτέλεσε η σύλληψη 19 μελών των δυνάμεων Ασφαλείας από ενόπλους νωρίτερα την Παρασκευή.

«Πρόκειται για αληθινή σφαγή. Δεχόμαστε επίθεση από παντού. Οι συνοικίες Μπαμπ Ταντμούρ, Μπαντ Ντρεΐμπ και Καρμ ελ-Σαμί έχουν πληγεί από όλμους ενώ οι μάχες στη συνοικία Αλ Χαλίντια εντείνονται», αναφέρει.

«Οι στρατιώτες πυροβολούν χωρίς εξαίρεση οποιονδήποτε συναντούν στον δρόμο τους. Το νοσοκομείο της πόλης έχει βομβαρδιστεί. Έχουμε άμεση ανάγκη από αίμα», προσθέτει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε τo video…

Ερασιτεχνικά video που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο δείχνουν μια πόλη γεμάτη κατεστραμμένα κτήρια και οχήματα την ίδια ώρα που ριπές αυτόματων όπλων ακούγονται συνεχώς και δυνατές εκρήξεις σημειώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Σε ένα μάλιστα από αυτά εμφανίζονται εικόνες νεκρών ανθρώπων, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητα αυτών των εικόνων.

Από την πλευρά του, το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με έδρα το Λονδίνο, ανέφερε πως ο αριθμός των νεκρών είναι τουλάχιστον 217, εκ των οποίων οι 138 στη συνοικία Αλ Χαλίντια.

«Όλμοι έπληξαν τη συνοικία αλ Χαλίντια. Ορισμένα κτήρια έχουν τυλιχτεί στις φλόγες. Ο Αραβικός Σύνδεσμος πρέπει να επέμβει άμεσα», δήλωσε ο επικεφαλής της οργάνωσης, Rami Abdel Rahman, καλώντας παράλληλα τον λαό σε όλες τις περιοχές της χώρας «να κατέβει στους δρόμους και να ξεσηκωθεί κατά του προέδρου Bashar al-Assad».

Κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Κι όλα αυτά ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. εντείνει τις προσπάθειες για υιοθέτηση ενός σχεδίου ψηφίσματος το οποίο θα σταματήσει το «λουτρό» αίματος που βρίσκεται σε εξέλιξη από τα μέσα Μαρτίου του 2011. Η νέα συνεδρίαση των 15 κρατών-μελών στη Νέα Υόρκη αναμένεται να αρχίσει στις 09:00 το πρωί, ώρα Ανατολικής Ακτής Η.Π.Α. (16:00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας), ωστόσο το τοπίο παραμένει «θολό» καθώς τόσο η Κίνα, όσο κυρίως η Ρωσία επιμένουν στη διατήρηση του προέδρου της χώρας, Bashar al-Assad, στην εξουσία.

Η Μόσχα υποστηρίζει με σθένος πως η λύση στην κρίση θα δοθεί μόνο μέσα από την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ του συριακού καθεστώτος και της Αντιπολίτευσης, ενώ απορρίπτει οποιαδήποτε διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης στο έδαφος της ασιατικής χώρας.

Η αμερικανική οργάνωση Human Rights Watch εκτιμά πώς ο συνολικός αριθμός των θυμάτων έχει ξεπεράσει τους 7.000, με την επίσημη καταμέτρηση του Ο.Η.Ε. να έχει σταματήσει κοντά στους 5.500.

Δείτε το video…

Τίμησαν τα θύματα της εξέγερσης

Εν τω μεταξύ χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της καθιερωμένης προσευχής, στις περισσότερες πόλεις της Συρίας προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στους πεσόντες στη διάρκεια της εξέγερσής στην πόλη Χάμα το 1982.

Εκείνη τη χρονιά, περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί στη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων με εντολή του τότε προέδρου, Hafez al-Assad.

«Την ώρα που θυμόμαστε τις σφαγές στη Χάμα, ο γιος μιμείται τον πατέρα. Ολόκληρη η πόλη (η Χομς) βάλλεται από παντού», επεσήμανε ο επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου, Burhan Ghallioun.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

 Διαβάστε επίσης:
Νέος γύρος διαβουλεύσεων για τη Συρία, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2012, 00:40
Επικοινωνία Κλίντον – Λαβρόφ για την κρίση στη Συρία, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2012, 23:07
Ξεπερνούν τους 7.000 οι νεκροί στη Συρία, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2012, 00:30

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης