«Πρέπει να ανταποκριθούμε στις δημοκρατικές προσδοκίες, όπως αυτές εκδηλώθηκαν κατά την Αραβική Άνοιξη» δήλωσε σήμερα στο Πεκίνο ο πρωθυπουργός της Κίνας, Γουέν Τζιαμπάο. «Οι προσδοκίες για δημοκρατία των αραβικών λαών πρέπει να γίνουν σεβαστές και να λάβουν μια καθαρή απάντηση».

«Πιστεύω ότι η εξέλιξη αυτή προς τη δημοκρατία δεν μπορεί να καταπνιγεί από καμιά δύναμη» τόνισε ο επικεφαλής της κινεζικής κυβέρνησης, κλείνοντας την ετήσια κοινοβουλευτική συνεδρίαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν, δε, ρωτήθηκε για την κατάσταση στη Συρία, ο Γουέν επανέλαβε τη θέση της Κίνας η οποία τάσσεται υπέρ μιας πολιτικής λύσης στην κρίση αυτή και αρνείται οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση, τονίζοντας ότι η κινεζική θέση είναι αμερόληπτη.

Η Κίνα υποστηρίζει την αποστολή του απεσταλμένου του Ο.Η.Ε. και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία, του Κόφι Ανάν, και «συμπάσχει με τον συριακό λαό για τα δεινά που υφίσταται από την ανθρωπιστική καταστροφή» πρόσθεσε ο Κινέζος πρωθυπουργός.

Το Πεκίνο -που έχει επικριθεί ιδιαίτερα για την υποστήριξή του στο καθεστώς της Δαμασκού- αναπτύσσει δράση όσον αφορά στο θέμα αυτό, σύμφωνα με τον κ. Γουέν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κίνα συνέταξε μια πρόταση έξι σημείων, ζητώντας κυρίως την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Συρία και τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων μεταξύ των εμπλεκομένων στη σύγκρουση πλευρών.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης