Πενς: Η κυβέρνηση Τραμπ θα στηρίξει το ΝΑΤΟ

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2017, 11:46
Πενς: Η κυβέρνηση Τραμπ θα στηρίξει το ΝΑΤΟ
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς επεδίωξε σήμερα να καθησυχάσει τους συμμάχους ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα στηρίξει το ΝΑΤΟ και θα σταθεί στο πλευρό της Ευρώπης παρόλο που εξετάζει νέους τρόπους για να συνεργαστεί με τη Ρωσία.

Μιλώντας στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ο Πενς προειδοποίησε τους συμμάχους ότι πρέπει να πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί για να στηρίξουν το ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι πολλοί δεν έχουν «μια ξεκάθαρη και αξιόπιστη οδό» για να το κάνουν. Ο Πενς δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία πρέπει να τιμήσει τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ και να αποκλιμακώσει τη βία στην ανατολική Ουκρανία.

«Να ξέρετε το εξής: οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να θεωρούν τη Ρωσία υπόλογη, ακόμη κι όταν προσπαθούμε να βρούμε νέο κοινό έδαφος που, όπως γνωρίζετε, ο πρόεδρος Τραμπ πιστεύει πως μπορεί να βρεθεί», δήλωσε ο Πενς.

«Είμαστε εδώ για να καθησυχάσουμε την Ευρώπη όσον αφορά τον ρόλο της ως απαραίτητου εταίρου και τη δέσμευσή μας έναντι των συμμάχων μας» δήλωσε νωρίτερα διπλωματικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου αναφερόμενος στις επαφές του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς στην Ευρώπη.

Το έργο «αποναρκοθέτησης» του Πένς άρχισαν ήδη αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις και ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο ένας επιμένοντας στη σημασία της Ατλαντικής συμμαχίας, ο άλλος υποβαθμίζοντας τις προθέσεις για προσέγγιση με τη Μόσχα.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατηγόρησε από την πλευρά του την Ουάσινγκτον ότι βλέπει τη διατλαντική σχέση μόνο μέσα από το πρίσμα των στρατιωτικών δαπανών .
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει χαρακτηρίσει το ΝΑΤΟ «απαρχαιωμένο» πριν εκφράσει την εμπιστοσύνη του σ' αυτό, εγκωμίασε το Brexit, άφησε να εννοηθεί πως θέλει τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έκανε δηλώσεις υπέρ του προστατευτισμού και του απομονωτισμού.

Mε πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2017, 11:48