Το Πεντάγωνο αναγνώρισε ότι η πόλη Κομπανί δεν μπορεί να κρατηθεί μακριά από τους τζιχαντιστές μόνο με αεροπορικές επιδρομές.

«Οι αεροπορικές επιδρομές από μόνες τους δεν αρκούν. Δεν θα λύσουν το πρόβλημα. Δεν θα σώσουν την πόλη, το γνωρίζουμε» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ναύαρχος Τζον Κέρμπι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τον ίδιο, η πόλη θα μπορούσε να σωθεί μόνο με την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων, ωστόσο, αυτή τη στιγμή τα μόνα «όπλα» απέναντι στους τζιχαντιστές είναι οι Κούρδοι και οι αεροπορικές επιδρομές της συμμαχίας.

Παράλληλα, η Ουάσινγκτον δεν φαίνεται να συμμερίζεται το αίτημα της Τουρκίας για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στα σύνορα με τη Συρία.

«Αυτή τη στιγμή δεν είναι στο τραπέζι των στρατιωτικών επιλογών (σ.σ. η δημιουργία ζώνης ασφαλείας). Με αυτό το δεδομένο, εκτιμώ ότι είναι θέμα για το οποίο συνεχίζεται η συζήτηση» δήλωσε ο Κέρμπι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι είχε πει ότι η αποτροπή της πτώσης του Κομπανί στα χέρια του χαλιφάτου δεν είναι στρατηγικός στόχος των ΗΠΑ.

«Όσο τρομερό και αν είναι να βλέπουμε σε αληθινό χρόνο αυτό που συμβαίνει στο Κομπανί, νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να κατανοήσουμε τον στρατηγικό στόχο» δήλωσε στους δημοσιογράφους, παρουσία του βρετανού ομολόγου του, Φίλιπ Χάμοντ.

Ο Κέρι επανέλαβε ότι στόχος είναι να στερήσουν από το Ισλαμικό Κράτος την πρόσβαση σε υποδομές και σημαντικά κέντρα ελέγχου, τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία.

Παράλληλα, κάλεσε την Τουρκία να αποφασίσει άμεσα («τις επόμενες ώρες ή μέρες») τι ρόλο θέλει να παίξει στην υπόθεση της μάχης κατά των τζιχαντιστών.

Ο βρετανός υπουργός από την πλευρά του τόνισε ότι θα πρέπει να εξεταστεί από κοινού με τις υπόλοιπες χώρες της συμμαχίας κατά των τζιχαντιστών τι ακριβώς σημαίνει ζώνη ασφαλείας και πώς αυτή θα λειτουργούσε. Πάντως, ο Χάμοντ δεν απέρριψε την ιδέα.

Σημειώνεται ότι ο στρατηγός Τζον Άλεν, ο οποίος έχει την γενική διεύθυνση της συμμαχίας κατά των τζιχαντιστών, θα βρεθεί στην Τουρκία την Πέμπτη και την Παρασκευή, προκειμένου να συζητήσει με την Άγκυρα τις εξελίξεις στην περιοχή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης