Πεντάγωνο: Η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να παραδίδει βόμβες διασποράς στο Ριάντ

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 4 Μαΐου 2015, 08:55
Πεντάγωνο: Η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να παραδίδει βόμβες διασποράς στο Ριάντ
Η Ουάσιγκτον υπερασπίστηκε την Κυριακή την απόφασή της να προχωρήσει στην παράδοση βομβών διασποράς —οι οποίες είναι δυνητικά θανάσιμες για τους αμάχους— στη διεθνή συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, που διεξάγει εκστρατεία αεροπορικών πληγμάτων στην Υεμένη.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής παραδίδουν όπλα διασποράς τα οποία τηρούν αυστηρά τον όρο ότι εκρήγνυνται σχεδόν αμέσως» ανέφερε σε μήνυμά του μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, διευκρινίζοντας ότι λιγότερο από το 1% των βομβών διασποράς υπάρχει περίπτωση να μην εκραγεί εντελώς.

Όταν οι βόμβες αυτές δεν εκρήγνυνται, καθώς περιέχουν δεκάδες βομβίδια, μετατρέπονται ντε φάκτο σε νάρκες, που μπορούν να σκοτώσουν ή να ακρωτηριάσουν αμάχους πολύ καιρό μετά τη ρίψη τους, καταγγέλλουν οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε νωρίτερα την Κυριακή ότι η συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία του Ριάντ χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς, που της έχουν προμηθεύσει οι ΗΠΑ, στις αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύει στην Υεμένη εναντίον των Σιιτών ανταρτών Χούτι.

«Οι παραλήπτες των όπλων αυτών οφείλουν εξάλλου να δεσμεύονται ότι (...) τα όπλα διασποράς δεν θα χρησιμοποιηθούν παρά μόνο εναντίον σαφώς προσδιορισμένων στρατιωτικών στόχων και όχι σε περιοχές όπου βρίσκονται άμαχοι ή σε κατοικημένες περιοχές», σημείωσε επιπλέον ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

«Αυτό είναι ασφαλώς ένα κρίσιμο στοιχείο της πολιτικής» η οποία εφαρμόζεται όσον αφορά στις παραδόσεις πυρομαχικών διασποράς. «Αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά όλες τις πληροφορίες για τους θανάτους αμάχων που οφείλονται στις εχθροπραξίες στην Υεμένη. Καλούμε όλες τις πλευρές να συμμορφώνονται προς το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να λαμβάνουν όλα τα εφαρμόσιμα μέτρα για να υφίστανται οι άμαχοι όσο λιγότερο κακό γίνεται» υπογράμμισε.


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 4 Μαΐου 2015, 08:55