Ενθουσιασμένος δηλώνει ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Μαουρίτσιο Φούνες, καθώς το Σάββατο δεν υπήρχε καμία ανθρωποκτονία, έπειτα από αρκετά χρόνια.

Σε ανακοίνωσή του που δόθηκε χθες στο φως της δημοσιότητας ανέφερε: «Έπειτα από χρόνια που ο αριθμός των φόνων είχε φθάσει σε επίπεδα συναγερμού, με ως και 18 φόνους την ημέρα, είδαμε -το Σάββατο- να μην καταγράφεται ούτε μια ανθρωποκτονία στη χώρα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ημέρα αυτή ήταν η πρώτη στην διάρκεια της προεδρίας του Φούνες, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούνιο του 2009, που δεν σημειώθηκε καμιά δολοφονία.

Στην έναρξη της θητείας του Φούνες στη χώρα καταγράφονταν κατά μέσον όρο 12 δολοφονίες την ημέρα, αλλά ο αριθμός αυξήθηκε στις 18 ανθρωποκτονίες την ημέρα κατά μέσον όρο στις αρχές του 2012.

Οι αντίπαλες συμμορίες που δρουν στο Ελ Σαλβαδόρ κήρυξαν εκεχειρία τον περασμένο μήνα και η αιματοχυσία ανάμεσα στις δύο ισχυρότερες εγκληματικές οργανώσεις στη χώρα, την Μάρα Σαλβατρούτσα και την Μάρα 18, ανεστάλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με δεδομένα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στο Ελ Σαλβαδόρ καταγράφονταν πρόσφατα 66 δολοφονίες ανά 100.000 κατοίκους, δείκτης που είναι από τους υψηλότερους στον κόσμο.

Μεγάλο μέρος της βίας επιρρίπτεται στα μεξικανικά καρτέλ των ναρκωτικών, που χρησιμοποιούν το Σαλβαδόρ ως διαμετακομιστικό κέντρο.

Ο Φούνες, ο οποίος συμμετείχε στη Σύνοδο της Αμερικής στην Καρταχένα της Κολομβίας, εξήρε τα μέτρα ασφαλείας που έχει λάβει η κυβέρνησή του, εκτιμώντας ότι σε αυτά οφείλεται η μείωση της βίας.

Πρόσφατα ο Φούνες είχε διατάξει το στρατό να αναλάβει καθήκοντα επιβολής του νόμου στο εσωτερικό της χώρας.

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης